Zakaj zemlja drsi?

Koliko so trdni temelji novega rekreacijskega parka ob ustju Badaševice in kaj se skriva pod površjem


Ali se je zaradi »časovne stiske« predvolilnih otvoritev dovolj strokovno načrtovalo park, kakšen je bil nadzor in kdo je pozabil, da je treba tak teren utrditi?


Prejšnji teden je v Kopru prišlo do podora zemlje v rekreacijskem parku z igrišči za odbojko na mivki ob ustju Badaševice, ki naj bi bil slavnostno odprt pred volitvami. Ker se koprski župan čudi, zakaj je do tega prišlo, naj spomnim samo na eno epizodo s tem dragocenim koščkom neposredno ob morski obali iz leta 2008 in kaj skrivajo lepo urejene nove površine trate, peska in tartana. Zanimivo, dogajalo se je točno pred desetimi leti pred volitvami. Takrat sem raziskovala in pisala za Razglede.

Rušitev starih skladišč v Luki se je začela slavnostno 17. septembra 2008, nekaj dni pred volitvami. Robert Časar, predsednik uprave (kandidat SDS za poslanca) in župan Boris Popovič, ki je bil takrat predsednik Nadzornega sveta Luke, sta poudarila dobro sodelovanje med občino in Luko ter napovedala gradnjo najsodobnejšega potniškega terminala v Sredozemlju. Ministrstvo za okolje in prostor je pred tem izdalo gradbeno dovoljenje za rušitev, pogodbo za dela pa je dobilo podjetje Peter Podržaj iz Ljubljane. 

Po načrtu gospodarjenja z gradbenimi odpadki, ki ga je v skladu z uredbo pripravila Luka, naj bi pri tem nastalo 11.000 kubikov odpadkov betona, opeke in mešanic s keramiko, skoraj 29 ton železa, jekla in mešanih kovin ter 8 kilometrov kablov.

Spomin na epizodo iz leta 2008 razgalja, kaj skrivajo lepo urejene nove površine trate, peska in tartana.

O nadaljevanju javnost ni bila seznanjena, zbudila pa je pozornost koprskih kriminalistov, ki so sledili kamionom, ki so vozili odpadke iz Luke. Zaradi varstva okolja je namreč ravnanje z odpadki natančno določeno v uredbi, po kateri je investitor v celoti odgovoren za ravnanje z gradbenimi odpadki in mora zagotoviti oddajo zbiralcu gradbenih odpadkov. Podjetje Finali, ki ima v slovenski Istri dovoljenje za prevzem in obdelavo gradbenih odpadkov ter lokacijo za odlaganje, pa to ni bilo. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so ugotovili, da je pri postopku rušenja gradbenega objekta na območju koprskega pristanišča in pri deponiranju tako nastalega odpadnega materiala prišlo do kršitev predpisov s področja varstva okolja; izsledke so odstopili v obravnavo pristojnemu Inšpektoratu RS za okolje in prostor v Kopru.

Odpadki na Bonifiki leta 2008
  Vse fotografije: Barbara Verdnik
 

 

In kaj so na to rekli v Luki, občini, na inšpektoratu in ministrstvu? Ministrstvo za okolje in prostor ter pristojni inšpektorat sta posredovala konkretne odgovore o uradnih podatkih glede odpadkov, med njimi tudi, da inšpektor v Kopru še ni seznanjen z dogajanjem. Luka pa je vso odgovornost za ravnanje z odpadki prenesla na izvajalca, čeprav je uredba zelo jasna – za njih je v celoti odgovoren investitor. V MOK pa sploh niso odgovarjali na zastavljena vprašanja in povedali zgolj, da menda ‘neznani’ storilci odlagajo gradbene materiale. Zato so začeli to območje urejati in menda naj bi ga očistili nevarnih odpadkov in preuredili v začasno parkirišče.

Dejstva in izjave govorijo drugače. Večkratni sprehod po območju, kjer je gradbenih odpadkov za meter in pol, je pokazal veliko kablov, železa, železobetona, akumulator. Delavci komunale so sicer začeli čistiti površino in posebej odlagati nekatere odpadke, ki bi morali biti ločeni že v Luki Koper. Predvsem pa je bilo videti, da poskušajo najprej zakriti mulj, ki je bil tja začasno, kot so takrat zagotovili v Komunali, odložen že leto poprej, potem pa še odpadke. 

Da sta državno podjetje in občina z gradbenimi odpadki ravnali zelo ‘po domače’, po svoje priča tudi izjava Petra Podržaja starejšega: »Naše podjetje ima dolgo tradicijo in deluje v skladu z zakonodajo. Del gradbenih odpadkov smo vozili na zemljišče ob semedelski vpadnici, del smo odlagali za tretji pomol, sicer pa je vse zapisano v dokumentaciji, ki se zbira v Luki Koper. Kam naj vozimo gradbene odpadke, so nam naročali predstavniki občine in investitorja, ničesar nismo naredili na lastno pest. Kako pa naj podjetje iz Ljubljane ve za koprska odlagališča?«

V koprski občini so v letih 2007 in 2008 rušili policijsko postajo in osnovno šolo, opravljala so se številna druga gradbena dela. Kam so šli odpadki?

S Policijske postaje Koper so mi novembra 2008 poslali naslednje sporočilo: »Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so prišli do ugotovitev, da pri postopku rušenja gradbenega objekta na območju koprskega pristanišča ter pri deponiranju tako nastalega odpadnega materiala, prihaja do kršitev predpisov s področja varstva okolja. Zato so kriminalisti SKP PU Koper 10.11.2008 ugotovitve tudi pisno odstopili v obravnavo pristojnemu Inšpektoratu RS za okolje in prostor v Kopru z zaprosilom, naj jih »o svojih ugotovitvah in nameravanih aktivnostih, kakor tudi o aktivnostih in ugotovitvah iz minulega obdobja, ki se nanašajo na omenjeno problematiko, čimprej obvestijo.«

Po desetih letih lahko ugotavljamo, da nihče od pristojnih ni opravil svojega dela. Različni navozi mulja, gradbenih in drugih odpadkov so v metrih naloženi na občutljivo območje ob Badaševici in morju, skriti so pod parkiriščem in novim rekreativnim parkom. Vprašanje je tudi, ali se je zaradi »časovne stiske« predvolilnih otvoritev primerno strokovno načrtovalo park in ne delalo samo lepe slikice, kakšen je bil nadzor in kdo je pozabil, da je treba tak teren utrditi. Zdaj se je, kot kaže, narava uprla takšnemu načinu ravnanja z njo.

Naj pričakujemo še kak podor?


  • Deli objavo