Utrinki s poti po Omanu (4. del)

Še zadnji foto vtisi iz Omana: po gorah in kanjonih, starih mestih in utrdbah, med novim in tradicionalnim, po puščavi, ob morju in po prostranstvu


NIZWA

Nizwa je nekdanja prestolnica Omana in leži ob vznožju gora. Ima staro, odlično obnovljeno trdnjavo in prekrasen pogled na mesto ter njegovo okolico. Okrogel stolp, po katerem slovi,  je iz 17. stoletja. Znana je po dobro založenem suku ali bazarju. Sicer pa ima Oman čez 1.000 trdnjav, ki pripovedujejo dolgo zgodovino vseh pretečih nevarnosti in bojev dežele s tako strateško lego, kot jo je imel Oman.

 

Soba v notranjosti utrdbe


 

 
 

BAKHLA

Mesto Bakhla je odlično izhodišče za pohode v omansko gorovje in kanjone Jebel Shams (čez 3.000 metrov) in Jebel Akhdarja. Mesto je živahno, s pristnim lokalnim utripom, mogočno trdnjavo, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. V primerjavi z Nizwo je veliko manj turistično. Obnovljeni suk ali tržnica je živahen, največ se trguje z živalmi, čeprav ponujajo najbolj raznovrstno robo, od srebra in nožev do dišav. 

 

Opuščena vas na poti v Wadi Ghul in obdelana ter namakana polja

 

Domačini so gostoljubni, takoj ponudijo kavo in dateljne.

Vsak posel knjigovodja skrbno zabeleži v svojo knjigo.

Moški nosijo tradicionalne bele halje dishdasha, ki so vedno čiste in zlikane. Na glavi imajo turban ali pa nosijo kummar  - vezeno čepico.

 

GOROVJE JABEL SHAMS

Jebel Shams je najvišji vrh omanskega visokogorja in tam najdeš "bratrance" Grand Canyona arabskega sveta - impresivne kanjone. Z avtomobilom je mogoče priti do višine 2000 metrov po najvišje ležeči cesti v državi. Kanjon je res izjemen, priljubljen je za razglede in za ljubitelje trekingov. 

 

Pogled navzdol so resnično dramatični.

 

Potem sva se spustila tudi k vznožju Jabel Shams v Wadi Ghul, ki je bil prav tako izredno slikovit.

Po poteh v kanjonih srečaš pohodnike.

Kanjon iz žabje perspektive

Opuščeno vas so spremenili v turistično nastanitev.

 

V wadijih te večkrat presenetijo in razveselijo takšni prizori.

Wadiji so priljubljeni med domačini, ki v njih radi preživijo dan ob pripravljanju hrane, druženju, igri.

 

 

 

WADI BANI KHALID

Wadi Bani Khalid je izredno slikovita dolina s številnimi tolmuni, ki so primerni za kopanje, s pohodnimi potmi in kotički za sprostitev.

 

 

 

 

V wadijih te prijazno opozarjajo na spoštovanje lokalne kulture in primernost oblačil za kopanje.

SUR

 Sur je glavno mesto regije Ash Sharqiyah na severovzhodu Omana,  približno 150 km od glavnega mesta Muscat. V preteklosti je bilo zelo znano kot trgovsko središče, še vedno je mesto znano po tradicionalni gradiji ladij, ukvarjajo se z ribištvom in postajajo znana destinacija za jadralce. 

 

Kot skoraj povsod, so tudi v Suri številne trdnjave.

Ribištvo je močna gospodarska panoga in ob večerih povsem sveže ribe prodajajo tudi na trgih, ki so oddaljeni od morja.

 

Tradicionalne lesene ladje

 

WADI SHAB

V skalnati in sušni pokrajini Omana so wadiji ali rečne soteske z visokimi klifi resnične zelene oaze. V času deževja so polne deroče vode, v sušnih mesecih pa ohranjajo tolmune in potoke. Takšen je tudi Wadi Shab, ena lepših sotesk, kjer se je zelo prijetno kopati, pa tudi raziskovati. 

 

Globoko v skalah se je skrival majhen šotor dveh Švicarjev. Daleč od ponorelega sveta sta za nekaj dni našla svoj mir. Menda so bile zlasti noči čudovite. Sicer pa je v Omanu mogoče kampirati povsod brez plačila.

V soteski rastejo tudi banane.

 

 

 

 

DIBAB

Blizu kraja Dibab je potopljena jama Bimmah, ki je nastala, ko se je v kraški jami zrušil strop. Ima 50 do 70 metrov premera, globoka pa je 30 metrov. Morje, ki je od nje oddaljeno približno 500 metrov, priteka skozi podzemne razpoke. Tudi tukaj se je mogoče kopati v modro zelenih odtenkih. 

 


 

Wadi Dayqah Dam

Največji jez v Omanu je Wadi Dayqah Dam, ki ga štejejo za enega od človeških čudes zaradi njegove strukture in dramatičnosti samega wadija oziroma soteske. Tam je urejen lep park s kavarno in kopališčem. Jez je namenjen uravnavanju vode, saj zna biti moč vode v deževnem času neizmerna.

 

 

 

 

 

Vrata in zidovi

Tradicija narekuje, da so hiše obdane z visokimi zidovi, saj se vse družinsko življenje lahko sproščeno odvija zgolj daleč od oči tujcev. Ženske so doma oblečene barvito in niso zakrite. Zdi se, kot da med seboj tekmujejo, kdo bo namestil lepša vrata in nekaj sva jih ujela v objektiv. Okolica hiš pa je veliko manj pomembna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ob poti

Še nekaj vtisov s poti.

Skrb za palmo v Wadi Tiwi

Nogomet je tudi v Omanu priljubljen in opaziti je mogoče kar veliko igrišč.

Pogled na morje iz mavzoleja Bibi Maryam

Ribiški čolni

Vas na cesti v Muškat

Ribiča

Avtocesta z javno razsvetljavo

Nepozabno potovanje, na katerem sva nazdravljala samo z vodo ali čajem!


  • Deli objavo