Tako ne gre več naprej!

Govor Branka Matiča, predsednika upravnega odbora Kluba upokojenih delavcev Luke Koper, na protestnem shodu pred Luko Koper 30. 1. 2018


Branko Matič  govori zbranim na shodu pred Luko Koper 30. 1. 2018

Državljanska dolžnost mi veleva, da v kritičnih trenutkih za Luko Koper, spregovorim vsem tukaj navzočim, kakor tudi celotni slovenski in svetovni javnosti, da tako ne gre več naprej.

Luka Koper je slovensko okno v svet in da smo prepoznavni ter priznani v svetu, je zasluga vseh zaposlenih in sodelujočih z Luko, tako sedanjih kot preteklih generacij, ki so v 60-letnem obdobju gradili našo Luko in njeno ime ponesli v svet. Gradili jo bomo in bodo še naprej – na mladih svet ostaja.

Čigava je Luka?

Smo moralni in pravni lastniki Luke in zato Luke ne damo!!! Naj bo jasno vsem, za zmeraj.

Protestni shod je pripravila Civilna iniciativa Vstala Primorska - vstani Slovenija.

Luka je zlatnina, je diamant in je v lasti slovenskega naroda. Mi vsi, ki živimo v Slovenski Istri, v tem delu Primorske in naše prelepe Slovenije, imamo čast in dolžnost, da v Luki poslujemo gospodarno in odgovorno, kar dokazujemo z rekordnim pretovorom blaga v letih 2016 (22 milijonov ton) in 2017 (23,4 milijonov ton), kar je zasluga zaposlenih in nezakonito odstavljene uprave na čelu z Dragomirjem Matićem. Taki rezultati so možni le na podlagi pripadnosti Luki Koper, ki smo jo sami zgradili, z lastnimi sredstvi, ogromnimi odrekanji in z vizijo razvoja naše Luke. To smo dosegli s trdim delom, redom in disciplino in tako bo tudi v naprej!

Priča smo nerazumnemu početju države preko »sodov, kadov, kradov, esdehajev« in Bog si ga vedi koga še, ki jo nameravajo uničiti in jo prodati, kot so to doživela prenekatera podjetja v Sloveniji, v slovenski Istri pa od Tomosa, Iplasa, Slavnika, Droge, Mehanotehnike, Splošne plovbe Piran in drugih v zadnjih dveh desetletjih. Država nam je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja Luko ukradla, pardon, »kao olastninila« družbeno premoženje ter si v zadnjih 15 letih postavljala in odstavljala njim lojalne uprave, razen Matićeve, ki se ni pustila. In to kot po tekočem traku.

Pred letom in pol, ko smo se zavestno uprli takemu početju, so nas ozmerjali, češ da smo izvršili atentat na državo. Odgovarjamo vam nazaj v stilu vaše retorike, da v Luki vi počnete genocid nad zaposlenimi po načelu in doktrini – lociraj, kompromitiraj, eliminiraj!

In to od strmoglavljenja Matićeve uprave, do pogroma nad Mladenom Jovičićem in liderji delavskega upravljanja v Luki Koper. Res, da se je, nenamerno, žal zgodila tragična delovna nesreča. »Zdaj pa ga imamo,« je pricurljalo iz državnih institucij in sledila je takojšnja zahteva po odpovedi, ko preiskave še niso bile zaključene, ko sodstvo ni doreklo svojega. To pove vse, tak način dela sodi v druge čase.

Tudi na slovenskih cestah, ki jih upravlja Dars, se vsakodnevno dogajajo nesreče z najhujšimi posledicami, a država kot stoodstotna lastnica ne počne takega pogroma proti Darsu kot to počnejo v Luki. To pove vse. Kaj si o tem mislimo državljani, je druga zgodba. Sramota, blago rečeno. Volitve bodo pokazale več.

»To je populizem, demagogija«, bodo moje besede ocenili politiki in njim podobni. Seveda, itak, oni pač živijo v svojem virtualnem svetu in so svetlobna leta oddaljeni od današnje stvarnosti. Ne štekajo. Njim gre za »gnar« (kapital) in lagodno življenje in ne dojemajo realnega sektorja in sveta, v katerem je tudi naša Luka, ki daje delo in kruh neštetim v naši državi in izven nje.

S tega mesta pozivam državo in vse njene institucije k državotvornemu razmisleku in k skupnem iskanju rešitev za nastalo stanje, in to po hitrem postopku – že včeraj! Da ne bo prepozno, ker so vse možnosti odprte, ker bomo šli do konca.

Naj živi Slovenija, slovenski narod, vsi dobromisleči ljudje in naša Luka Koper!

Živela Primorska in živela Istra!

Utrinek s protestnega shoda


  • Deli objavo