Prižigamo lučke v glavah in srcih

V radostnem in svetlobe polnem večeru smo skupaj prižgali lučke za vse, ki si to želijo ali potrebujejo


Lučk je dovolj za vse

Radi imamo lučke in veselimo se praznikov. Zato smo pripravili radosten in svetlobe poln večer s prižiganjem lučk za vse, ki si to želijo ali potrebujejo. Na predvečer dogodka smo Skupaj izdelali in izpisali transparente, pripravili materiale za delavnico pisanja želja na samem dogodku in zalogo naglavnih lučk, Olga Franca je sestavila nagovor - potem pa samo še enkrat spat in naše prednovoletne lučke bodo osvetlile Prešernov trg, prelepi Da Pontejev vodnjak, nekaj ulic in trgov ter končno pristale na tržnici.

Vabilo na dogodek

Na Prešernovem trgu so se nam pridružili člani Socialnih demokratov, Stranke modernega centra in Liste Aleša Bržana, podporniki Gašparja Gašparja Mišiča ter nekaj angažiranih in radovednih občank in občanov. Mojo Lijo, najzvestejšo pasjo podpornico gibanja Skupaj, pa je tokrat zasenčila Žuža, ki se je ponašala s pisano utripajočo lučko na ovratnici.

Na samem kraju smo izpisali še nekaj transparentov, Olga Franca nas je občuteno nagovorila, potem pa smo lučke ponesli po koprskih ulicah in trgih, se ustavili na prav posebni postaji in zaključili druženje na tržnici. 

Nagovor Olge Franca 

Dragi zbrani!

Vsi imamo radi praznike, praznično vzdušje in lučke. Radi imamo okrašen Koper, radi imamo svetlobo. Pa vendar smo prepričani, da se tokrat preveč zapravlja z našim denarjem. Da bi lahko prižgali z njim mnogo več lučk po vsej občini, za vse ljudi. 

Danes smo se zbrali, ker bi radi povedali, da je pomembneje, da lučke zagorijo v prsih otrok, ki trpijo pomanjkanje. Starostnikov in njihovih svojcev, ki leta čakajo na varno posteljo v domu upokojencev, človeka vredno slovo v hospicu, prostor za dementne … Da ne govorimo o mladih, o prepotrebnih neprofitnih stanovanjih. Kaj veste, koliko stanovanj bi lahko zgradili za 600.000 evrov? Vsaj deset. Omogočili bi vsem potrebnim pomoč na domu, povečali darilo staršem ob rojstvu otroka na 1.000 EUR, podelili ne le 5, temveč 50 štipendij MOK, povišali subvencijo cene za pomoč na domu, pomagali društvom, invalidom, odrinjenim z roba družbe - uredili hišo za brezdomce, ki spijo pozimi na prostem. In donirali hrano Rdečemu križu ter Karitasu za družine, ki kljub zaposlitvi ne uspejo preživeti dostojno in tonejo v dolgovih. In končno za preventivo za naše zdravje.

Kako prav je, da smo v Civilnem gibanju Skupaj opozorili na barbarsko obnašanje pri postavljanju teh pregrešno dragih lučk, pa smo dobili potrditev danes. Konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine so si ogledali postavitev novoletne razsvetljave v koprskem mestnem jedru. Ugotovili so, da posegi na fasadah niso bili predlagani v občinski vlogi za pridobitev kulturnovarstvenih pogojev. Ugotovili so, da njihova namestitev presega izdano kulturnovarstveno soglasje. Zato so zadevo predali pristojni Inšpekciji za kulturo in medije, kamor smo pisali že mi. Naj spomnim, kako so županovi piarovci popljuvali naše gibanje zaradi opozoril, da se vrta v zaščitene fasade, nas zmerjali, da jih žalimo. Ponovno so nam lagali.

Zato prižgimo danes lučke tudi za resnico v naši občini. Skrajni čas je zanjo.

Pripravili smo nekaj transparentov in papirja, na katerega lahko sami napišete, za koga ali kaj bi prižgali lučko. Sprehodimo se po starem mestu, podajmo se proti Garibaldijevi ulici, na Titov trgu, poglejmo v Bošedrago in se vrnimo nazaj po Marušičevi. Osvetlimo naše drage pozabljene ulice.

Če želi še kdo kaj povedati, pa ga vabim k megafonu.

Foto utrinki

Avtorja fotografij sta Barbara Verdnik in Dare Čekeliš

Živahne priprave
  Gostje takoj najdejo primerne transparente

Da Pontejev vodnjak okrasimo le za kratek čas

Z lučkami po Kopru
  Več lučk za kulturno dediščino
 

Prav posebna postaja
  Brez odgovora na naše pobude?
  Še bomo osvetljevali  • Deli objavo