Odločno za javni, avtonomni in profesionalni RTV

Civilno gibanje Skupaj je stavkajočim na RTV poslalo pismo podpore in izrazilo solidarnost pri vseh naporih za ohranitev javne RTV


Pred referendumom za RTVS predreferendumskega shoda v podporo javni RTV

Ne mine teden, včasih tudi samo dan, ko se na družbenih omrežjih ne bi pojavljali komentarji, kako je kakšna oddaja ali prispevek na TV Slovenija dosegel novo dno; o sramoti za novinarstvo; o razgradnji javnega, šikaniranju in mobingu novinarjev; o lažeh vodilnih, računovodskih akrobacijah … Vsakokrat zbode, vsakič se vprašaš, kaj je od javne televizije še ostalo.

Če je nelagodno, nevzdržno in zaskrbljujoče nam od zunaj, kako je šele novinarjem in vsem ustvarjalcem znotraj hiše. Se še držijo nad vodo ali pač s plašnicami na očeh za ljubi kruhek hodijo zgolj v službo s povešeno glavo?

Danes zaposleni na RTV ponovno stavkajo, je odgovor. V Civilnem gibanju Skupaj Koper jih aktivno podpiramo kot doslej in izražamo solidarnost pri vseh naporih za ohranitev javne RTV, za uredniško in novinarsko avtonomijo, neodvisno in profesionalno novinarstvo, za dostojne delovne pogoje in spoštovanje, za spoštovanje standardov na vseh nivojih od programskega sveta, vodstev do obeh regionalnih centrov v Kopru in Mariboru, dopisništev. 

Za te iste cilje si tako pri javni RTV kot za ves medijski prostor prizadevamo že leta. Protestirali smo na ulicah, podpisovali peticije in podpore, aktivno smo se vključili v predreferendumsko dogajanje. Zdaj podpiramo vsakega na RTV-ju, ki se bori najprej za ohranitev in upajmo kmalu tudi za boljše čase javnega servisa.

Hkrati popolnoma soglašamo z intervencijo članic referendumske koalicije "RTV je ZAkon«, ki so jo vložili na Ustavno sodišče RS in v njej argumentirajo, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Od Ustavnega sodišča pričakujemo, da bo predolgo trajajočo agonijo RTV-ja in javnosti čimprej končalo. 

Srečno, javna RTV! Srečno, zavedni zaposleni!


  • Deli objavo