Neprecenljiva vloga novinarja v zgodbi o terminalih

K pozitivnemu razpletu zgodbe s plinskimi terminali v Tržaškem zalivu je pomembno prispeval tudi pokojni novinar Primorskih novic Robert Škrlj


Robert Škrlj (Foto: Primorske novice)

V štirinajstletni zgodbi o boju proti plinskemu terminalu v Tržaškem zalivu so imeli mediji zelo pomembno vlogo, saj so prav novinarji s svojimi razvejanimi stiki in viri, z raziskovanji prihajali do pomembnih informacij. Med njimi je bil gotovo eden vidnejših Robert Škrlj, novinar Primorskih novic, ki nas je žal prezgodaj zapustil. Dolga leta je spremljal dogajanja ob meji, bil je izjemen poznavalec položaja slovenske manjšine, Furlanije-Julijske krajine in Italije.

Zato se ne gre čuditi, da je že 4. marca leta 2004 napisal odmeven članek »Terminal sredi zaliva?« Takoj si je zastavil tudi povsem ekološko vprašanje, ali bo terminal ohladil Tržaški zaliv. Nadaljeval je 8. marca in javnosti še podrobneje predstavil zlovešče načrte, ki so jih snovalci skrivali pred javnostjo. Pogovarjal se je z biologom Federicom Grimom, ki je povedal, da naj bi bil terminal le 100 do 120 metrov od mejne črte in 8 kilometrov od Strunjana. Ob ploščadi terminala, dolgi 300 metrov in široki 100 metrov, naj bi pristajali 300 in več metrov dolgi tankerji, ki bi za manevriranje potrebovali vsaj 800 metrov. Slovenska stran o načrtih do takrat sploh ni bila obveščena.

V članku v prilogi »7. val« pa je že spodbujal naravovarstvenike, naj dvignejo glas. Spomnil je na načrtovanje plinskega terminala na Debelem rtiču pred (takrat) dvema desetletjema, ko se je dvignila civilna iniciativa Slovenske Istre in gradnjo preprečila.

Potem je seveda nadaljeval in bil med najbolj aktivnimi in temeljitimi raziskovalci dogajanja, ki so javnost nenehno obveščali o ekološko izjemno spornih projektih. Danes bi bil vesel sklepnega dejanja, ki ga je prejšnjo soboto pripravila mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. K takemu zaključku dogodkov je namreč veliko prispeval.

Članek z dne 4. 3. 2016

Članek z dne 10 3. 2016

Škrlj PN 4. 3. 2006.pdf

Škrlj PN 4. 3. 2006 a.jpg

Škrlj PN 8. 3. 2006.pdf

Škrlj PN 10. 3. 2006.pdf


  • Deli objavo