Ne zamudite last minute ponudbe!

Še zadnjič doživite čar turističnih produktov prejšnjih sezon, ki jih postopoma umikamo iz ponudbe


Lija si ogleduje turistične zanimivosti, ki jih umikamo iz ponudbe in nadomeščamo z novimi

Glavnina turistov se je poslovila in do naslednjih počitnic bodo le nostalgično obujali spomine na našo magnetno privlačno turistično občino. Če pa ste med srečneži, ki si lahko privoščijo nekaj dni sladke Istre tudi med šolskim letom, smo za vas pripravili povabilo, ki se mu ne boste mogli upreti: Še zadnjič imate priložnost doživeti čar turističnih produktov iz prejšnjih sezon, ki jih postopoma umikamo iz ponudbe. Predlagamo, da se najprej s sendvičem v vrečki napotite na kratek potep v primestje in zaledje, da ne bodo čemerneži iz kakšnega vaškega društva spet kritizirali, češ da jih v občinski turistični ponudbi zapostavljamo. Potem pa si brez naglice oglejte mestno jedro in končno pomočite noge v morje na mestnem kopališču, saj vendar vemo, zakaj turist v resnici pride k nam.

Znamenitosti primestja in zaledja

Zeleno primestje, v ponudbi le še kratek čas

Nadležni kritiki našo občinsko upravo neprestano bombardirajo z zahtevami po ozelenitvi naselij. Pa nimajo prav. Njihova težava je kratkovidnost. V občini imamo namreč kar nekaj naselij, v katerih je oblast pred desetletji sadila bore, cedre, lipe, pinije, kostanje, platane, ciprese, primorske hraste in še vse mogoče, kar visoko in večinoma tudi košato zraste, prebivalci pa so vmes na lastno pest vtaknili še kakije, fige, mandljevce in kar pač kaj užitnega obrodi - in kaj je vse to pomagalo? Zdaj je že skoraj vsem postalo jasno, da to početje prinaša le kup neprijetnih posledic. Pa ne mislimo samo večnega smetenja ulic z odpadlimi cvetovi, plodovi, listi in odlomljenimi vejami, ki komunalne delavce spravlja v stisko, ko jih priganjajo pomembnejša vsakodnevna opravila, na primer zalivanje krožišč z angleško travico (razen tistega pri nekdanjem Slavniku, kjer je zelena preproga  hvalabogu plastična). Nak, posledice so mnogo hujše: nevarno delo in velikanski stroški, ko je vso to navlako potrebno posekati, da pridobimo prostor za parkirišča in novogradnje. Le pohitite, če želite še zadnjič doživeti to ruralno zapuščino iz enoumnih časov.

Zeleni kulisi spalnega naselja so šteti dnevi

Prav posebna osnovna šola

Ker v naši občini nadvse cenimo izobrazbo, nam ni težko odvezati mošnjička za najlepše in najsodobnejše izobraževalne ustanove, od otroškega vrtca do univerze. Ena od šol pa je še posebej znamenita. Morda je še ne bomo prav hitro umaknili iz turistične ponudbe, a za vsak primer pohitite z ogledom. Verjetno že veste, katero mislimo. Ne, ne tiste "63,3%", pač pa skromno, staro montažno šolo na Škofijah. Gre namreč za pomembno kulturno dediščino, za katero so naši predniki (menda so bili celo pionirji samoprispevkov v Sloveniji) plačali iz lastnih žepov, da je bila čim prej zgrajena, pa čeprav zgolj zato, da mulci ne bi cele dneve buljili v televizijo. Šolo pa si je vredno ogledati še zaradi druge značilnosti, njene dolgoživosti. Čeprav je že kakih petnajst let bolj slabega zdravja, je od vseh javnih montažnih objektov (šol, vrtcev, zdravstvenih domov ... ), posejanih po naši deželici, menda dočakala najvišjo starost. Žal je zadnje čase ob dežju postala močno inkontinenčna, kar kaže, da so vendarle tudi njej šteti dnevi – razen če jo bodo s tekočimi vzdrževalnimi deli še uspeli temeljito pomladiti.

Tekoča vzdrževalna dela rešujejo inkontinenčno starko

Pohitite na pohod

Ko boste že na Škofijah, se povzpnite na Tinjan, razgled vas bo očaral. Vendar pohitite, sicer se utegnejo markacije zrušiti skupaj z osušenimi zidovi. Morda vas bo v tem primeru rešilo dejstvo, da dosežete vrh tudi, če se preprosto držite asfaltirane poti. (Kako modra rešitev!) Na kar pa ne morete računati, če se podate na kako tematsko pot po podeželju, saj je verjetno že zaraščena, nepregledna in neprehodna, ker ni zagotovljenega sistemskega vira za vzdrževanje. Se že prebuja Tarzan v vas?

Markacija v zadnjih zdihljajih

Pohodniki iščejo zaraslo tematsko pot

Mesto za vse potrebe

Obiščite točko Ground Zero

V mestu je potrebno najbolj pohiteti z obiskom točke, na kateri je vse do letos stala staromodna palača Longo, dokler se ni naveličala životarjenja v neugledni ulici (Palače potrebujejo široke avenije; kdo jih še hodi gledat nekam za vogal?!). Ambientalno razstavo, ki je nato oplemenitila naš Ground Zero, bo namreč zagotovo kaj kmalu nadomestil trajen objekt. Obisk še zlasti priporočamo, če se nameravate prihodnje leto spet vrniti v Koper - tako boste lahko priča izjemnemu pojavu, vzniku Feniksa iz pepela. Bolj prozaično povedano, videli boste, kako hitro in kako visoko se lahko v našem mestu iz ruševin stare palače dvigne nova turistična zmogljivost.

Priložnostna razstava na točki Ground Zero

Doživite nepozabno avanturo v džungli Muzejskega trga

Ne le amazonski, tudi naš mestni deževni gozd bo že kmalu padel pod sekiro nezadržnega napredka. Le še kratek čas bo v njem mogoče nebrzdano raziskovati skrite zaklade (Saj veste, ko arheologi pospravijo žličke in gredo domov lepit črepinje, za njimi gotovo ostane kaj, kar so spregledali.). Brez skrbi, ne boste se izgubili. Stolpnica, ki se kot azteška piramida dviga nad njo, bo še nekaj časa odlična orientacijska točka. Dokler je ne bodo spodrezali ob gradnji podzemnih garaž, ampak takrat je ne boste več potrebovali, saj bo tudi koprski pragozd takrat le še zgodovina. Ko ga še imamo, pa je smotrno, če v njem, poleg avanturistične, zadovoljite še eno potrebo – no, tisto, ki jo še cesar opravlja peš. Boljših javnih sanitarij namreč ne boste našli daleč naokoli.

Kaj vse se še skriva v našem pragozdu?

Poslovilni sprehod po ulicah mestnega jedra

Za konec obiska priporočamo še spokojen sprehod po starih mestnih ulicah. Morda ste med zadnjimi srečneži, ki jim ga še lahko ponudimo. Saj razumete, turistično ponudbo je potrebno neprestano prenavljati, sicer bi se privlačnost naše občine sčasoma razmagnetila. Kakor koli že, ne bomo dolgovezili z motivacijskimi nagovori, slike itak povedo več kot tisoč besed. Opravičujemo se, ker so le naključno izbrane in zato delajo krivico pestrosti ponudbe, vendar verjamemo, da boste v svoji raziskovalni vnemi sistematično prečesali vse ulice in vam nič ne bo ušlo. Pa le pridno fotografirajte; morda boste čez leta za visok honorar prodali slike mestnemu muzeju. Če vam je bliže delitvena ekonomija, pa jih podarite kakemu FB profilu tipa Koper, preden je postal najsodobnejše in najčistejše mesto ali Skupaj za boljše življenje v MO Koper.

 

 

 

 

 

Ste še tu? Upate na dodatek? Ni problema, preberite še Trapariji o semedelskih skalinadah in o našem varnem mestu.


  • Deli objavo