Lučke pod drobnogledom

Sprehod z županom po večernem Kopru s prav posebnim namenom: kako v prihodnje poskrbeti za še boljšo novoletno okrasitev


Foto Barbara Verdnik

Preden se je začelo pospravljanje praznične razsvetljave mesta, je bila ta deležna še temeljitega ogleda. Na sprehod pod lučkami z namenom smo šli župan Aleš Bržan, arhitekta Marjan Vrabec in Saša Vuk, nekaj članov stranke LAB in predstavnica CG Skupaj Barbara Verdnik.

Naj spomnimo, da je Civilno gibanje Skupaj v začetku oktobra županu poslalo pobudo glede novoletne okrasitve mesta in drugih krajev v občini, ki naj združuje in razsvetljuje. Predlagali smo, naj vodstvo dolgoročnejšo rešitev zaupa umetniškemu ali kreativnemu vodji, ki naj izbere estetsko in trajnostno najustreznejši koncept okrasitve mestnega jedra, primestja ter krajev v zaledju občine.

Župan nas je takrat povabil na razgovor skupaj z arhitektom Marjanom Vrabcem. Razumeli in strinjali smo se, da je bilo predlani kupljeno zelo veliko elementov novoletne okrasitve za velik denar, ki jih je pač treba racionalno uporabiti. Oziroma narediti iz razpoložljivega materiala bolj domišljeno okrasitev, to potem analizirati in takoj začeti z načrti za lepšo, bolj estetsko in do mesta prijaznejšo novoletno praznično zgodbo svetlobe.

In točno s tem namenom si je skupina ogledala postavitve svetlobnih elementov, razpravljala o njih in izražala različna mnenja. Dogovor je, da bosta arhitekta pripravila idejni koncept za letošnje in prihodnje novoletne okrasitve. Potem se spet dobimo.

Sprehod po večernem Kopru je bil priložnost tudi za neposredno soočanje z nekaterimi povsem temnimi deli mesta oziroma zelo različno osvetljenostjo Kopra, ki prav tako kliče po strokovnem celovitem pristopu za boljšo ureditev javne razsvetljave.

Utrinki s sprehoda

Foto: Barbara Verdnik
  • Deli objavo