Lažna šola, lažna civilna iniciativa, lažna dilema …

Skozi dve desetletji se je izkazalo, da politika Borisa Popoviča velikokrat temelji na lažeh in manipulacijah. Tudi pri referendumu je tako.


Gniloba za desetko

Naj pisanje o verodostojnosti Popovičevega »referenduma«, ki bo čez dober teden, začnem pri škofijski osnovni šoli. V začetku septembra so jo začeli rušiti in odkrila se je vsa poraznost tega objekta: gniloba, plesnivost, vlažnost, dotrajanost vodovodne, elektro in kanalizacijske napeljave, puščajoča streha, ki je v zadnjih letih povzročala poplave in je bilo učencem prepovedano, da bi o stanju šole govorili doma …

In kaj smo krajani, otroci, starši desetletje in pol poslušali? Najprej obljube, da bo dotrajano šolo leta 2010 nadomestila povsem nova šola, nato preobrat in odločno stališče župana s podporo občinskih uslužbencev in ravnateljice, da bo dovolj energetska sanacija in občasen lišp dotrajane montažne šole. Ob vsakokratni otvoritvi kakšnega kvadrata ali popleskane stene, za katere so trošili tisoče evrov našega denarja (skupaj več kot milijon evrov), so   zagotavljali,  da je šola kot nova. Energetska sanacija pa naj bi po besedah Borisa Popoviča v turbolentni pomladi 2018 prinesla: »Šola na Škofijah bo ne samo nova, učencem in učiteljem bo nudila odlične pogoje. Če mene vprašate, kakšno oceno bi ji dal od 1 do 10, je moj odgovor 10.«

Na fotografiji Sabina Homjak (SDS in CI Škofije) in Boris Popovič predsednik stranke KJN

Še oktobra 2018, tik pred volitvami, je na slovesni otvoritvi v širokem krogu somišljenikov razlagal, kako temeljito so obnovili notranjost šole. Ob tem je dodal, da so v okviru del pregledali tudi kanalizacijo, tlake, temelje objekta in elektroinštalacije, ki naj bi bili dotrajani: »Izkazalo se je, da to ne drži in da so v odličnem stanju,« je zagotavljal.

V kako »odličnem« stanju je bil objekt, se je zelo dobro videlo zdaj ob njegovi demontaži. Torej je bivši župan nenehno lagal in prazno besedičil, obljubljal brez kančka empatije ali vesti, da gre vendar za zdravje otrok in šolskega kolektiva. Seveda ob močni podpori svojega piarovca Sebastjana Jeretiča v zlorabljenih občinskih »medijih«, v katerih je napadal in blatil vse, ki jih je skrbelo zdravje otrok v objektu z že zdavnaj izpeto življenjsko dobo. Koliko sovražne in lažnive govorice se je zlilo na predsednika sveta KS Škofije, na civilno iniciativo Špet, na izpostavljene krajane, tudi name osebno. Pravzaprav smo bili vseh 16 let deležni medijskega spina ali linča medijskih manipulatorjev. Spodnje fotografije iz internetne strani KS Škofije so več kot zgovorne.Civilna iniciativa kot podaljšana roka politike

»Kar se Janezek nauči, to Janez zna,« bi lahko rekli ob referendumski kampanji pod imenom Parka ne damo. Politik Boris Popovič in predsednik politične stranke Koper je naš je še iniciator civilne iniciative Parka ne damo. Vse zmešano v eno mineštro manipulacij za medije in občane oziroma volivce.

Tudi to smo v preteklosti že doživljali ob napovedi integracijske hiše na Škofijah. Takratna članica stranke Koper je naš in občinska svetnica Vlasta Vežnaver je skupaj s članico stranke SDS Sabino Homjak ter Popovičevimi podporniki čez noč začela nastopati kot civilna iniciativa. Svetnica SDS je zahtevala sklic izredne seje občinskega sveta in na njej so z roko v roki z bivšim županom sprejemali sklepe, Vežnaverjeva pa je govorila tudi o psih in traktorjih, s katerimi se bo pričakalo begunce. 


Kaj je civilna iniciativa? Civilna iniciativa je oblika samoorganizacije občanov, državljanov, določene skupine ljudi, ki jih družijo enaki interesi. Gre torej za neformalno pobudo, ki se praviloma izoblikuje za vsak posamezen primer posebej. Civilne iniciative so lahko bodisi lokalne (vezane na nek točno določen manjši teritorij) bodisi vezane na širšo družbeno problematiko.Velikokrat se oblikujejo kot neke vrste organiziran odziv oziroma nasprotovanje nekemu dogajanju v okolju. V bistvu pa je civilna iniciativa reševanje problemov na ulici, ko institucionalne oblike lokalne samouprave odpovedo.

Manipulacij te CI, ki je nekajkrat spremenila ime, je bilo do danes veliko, v njenem imenu namreč po potrebi še vedno nastopa Sabina Homjak iz SDS. Kot je pokazala fotografija na naslovnici Mladine, pa se rada druži tudi z neonacistom Sekulovićem ob zastavi Generacije identitete. 

Glede na to, da kar dobro poznamo delovanje civilnih iniciativ in gibanj, javno zastavljamo vprašanje, ali res kdo misli, da si lahko kakšna civilna iniciativa privošči tako bogato referendumsko kampanjo, kot se jo gredo zdaj v CI Parka ne damo? In če kampanjo, ki je seveda namenjena predvsem lokalnim volitvam in vnovični osvojitvi županskega stolčka jeseni 2022, financira politična stranka, bi lahko vsaj mediji, tudi občinski, ljudem vendarle pomagali pri razjasnjevanju pojmov.

Dileme ni – ZA dejstva, PROTI lažem

Zdaj pa k vsebini referenduma, ki bo spet stran vržen javni denar, saj gre za umetno oziroma povsem lažno dilemo. 

Zgodba o zanemarjenem zemljišču sredi Kopra, ki ga domačini poznajo kot Toncity, traja že desetletje in več. Poenostavljeno povedano je bila v času prijateljstva med Popovičem in Milanom Mandaričem na tem območju dogovorjena poslovno-stanovanjska soseska. Ko sta se sprla in razšla, pa je bivši župan prav po pobalinsko namembnost tega zemljišča spremenil iz zazidljivih v javne parkovne površine.

Vse skupaj je, kot že tolikokrat, predvsem pred volitvami, pospremil z lepimi slikicami »Dubajske prihodnosti Kopra« in obljubljal visok stolp ter nekaj zelenja. Potem je »nepravično« izgubil volitve in takoj začel z napadi in nagajanji novemu županu. Aleš Bržan je moral omiliti škodo oziroma morebitne sodne prepire in odškodnine, ki jo je povzročil Popovič, saj je del območja, ki mu je nova oblast dala naziv Urbano središče Barka, v zasebni lasti in je za gradnjo poslovno stanovanjske soseske lastnik dobil gradbeno dovoljenje. Občinski svet je sprejel nov odlok in Popovič je takoj zagrabil priložnost.

Ker mora ohranjati nenehno napetost in medijsko pozornost, se je referendum pokazal kot pravo sredstvo mobilizacije in akcija okoli parka, ki ga nikoli ni bilo, tako teče že leto dni. Kako ravnati v nedeljo, 10. oktobra, na referendumu?

> Verjemimo dejstvom in ne lepim besedam, slikicam, manipulacijam.

> Spomnimo se vseh laži, ki smo jih bili deležni v dveh desetletjih Borisa Popoviča.

> Pojdimo na referendum, bodimo aktivni in ne naivni. Glasujmo ZA dejstva.  • Deli objavo