Ker nam je mar

O gibanju Skupaj in akciji "Mala loža"


Akcija gibanja Skupaj »Mala loža« je vzbudila veliko zanimanja in podpore javnosti, pa tudi radovednosti, kakšne načrte še imamo in ali nas morda kdo vodi iz ozadja.

Smo le ozaveščeni občani, aktivni državljani, »zanesenjaki« različnih političnih prepričanj in pripadnosti, ki nam ni vseeno. Pripravljeni smo se vsestransko angažirati za skupno dobro v projektih, ki so pomembnejši od razlik v naših pogledih. Za nami ni nobenega mecena, nobene politične stranke ali sponzorja. Naše delovanje je sad razmišljanja z lastno glavo, financiramo pa ga iz lastnega žepa.

Ko je v začetku avgusta v Kopru začela odmevati informacija, da bo konec meseca na dražbi prodana Mala loža in da koprska občina nima interesa za uveljavljanje predkupne pravice, smo se takoj odzvali. Povzeli smo številne izražene pobude občanov ter iskali informacije in mnenja pri strokovnjakih kulturne dediščine, prostora, urbanizma, arhitektih in drugih. Lotili smo se tudi raziskovanja, kako je MOK Malo ložo leta 2005 sploh lahko prodala, če pa je bila integralni del Pretorske palače. Pripravili smo poziv Mestni občini Koper in občinskim svetnikom v daljši in krajši verziji, oblikovali in natisnili več kot 1.000 izvodov letaka v slovenščini in italijanščini ter se v tednu dni naše prisotnosti v Mali loži in na koprski tržnici med 21. in 29. avgustom pogovarjali s stotinami ljudi.

»Akcija Mala loža« se nadaljuje. Čeprav smo že slišali županovo priznanje ob napovedi kandidature za predsednika države, da je bila ob prodaji Male lože leta 2005 storjena napaka, pa od občine še vedno čakamo odgovore in dokumentacijo, ki bo razjasnila to prodajo in kasnejša dogajanja v zvezi s tem. Ugotovitve bomo posredovali javnosti.

Danes je izredna seja občinskega sveta o ponovnem nakupu Male lože, potem pa naprej.  • Deli objavo