Kam lahko vodijo manipulacije z resnico

Verjetno je videti mešanje novinarskih prispevkov in oglasov nedolžno početje. Še zdaleč ni.


Danes lahko čez lužo v živo spremljamo, kam pripeljejo širjenje sovraštva, laži, hujskaštvo, sovražni govor, skrajni in načrtni propagandni populizem, navdahnjen v časih nacizma, za katerega se ves svet zaklinja, da ga ne bo nikoli več dovolil. Žal tudi pri nas doživljamo podobne vzorce, tudi pri nas imamo svoje »trumpe« in »trumpke«, ki spodbujajo delitve na naše in vaše, razkol, celo nasilje. Samo, da imajo oblast in privilegije, ki jih prinaša.

A brez mreže »pomočnikov« ne gre. Že leta kažem, raziskujem in opozarjam na razrast ponarejenih medijev, od občinskih do državnih, ki so jih kupile ali jih zakupujejo interesne skupine. V njihovem ozadju delujejo, dirigirajo in bogatijo spin doktorji, ki prav tako delajo samo za svoj interes. Te "falše" medije pa nadgrajujejo twiti in druga družbena omrežja, da se v kaosu omrežja dezinformacij in lažnih novic skoraj nihče več ne znajde.

V koprski občini smo lahko dolga leta neposredno spremljali vulgarno obračunavanje z nasprotniki in brutalni piar z javnimi sredstvi za Popoviča, za katerim je bil Sebastjan Jeretič. Javnosti se je predstavljal kot politični analitik in "prodajal" politiko svojih naročnikov celo na javni televiziji.

Kje vse je pletel mreže, vedo samo njegovi plačniki. Zdaj je že nekaj časa v »službi« gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in stranke SMC. Skoraj v živo tako lahko spremljamo manipulacije z resnico, ki se »dogajajo« preko provladnega portala Siol in drugih kupljenih medijev ter najetih »komentatorjev« v primeru osnutka poročila Računskega sodišča. Pred meseci se je zamegljevanje odgovornosti  dogajalo z nakupom ventilatorjev in še bi lahko naštevala.

Čeprav se nam zdi, da smo se v Kopru rešili Popoviča in Jeretiča oziroma opisanega modela zavajanja in promoviranja, pa je postavljeni sistem v sicer skromnejši obliki ostal. Čeprav je zdaj bolj prijazen,  še vedno služi svojemu namenu – to je promociji občinske oblasti, občinskih podjetij in njihovega dela za javni denar.

Mešanje oglasov in kvazi novinarstva za javni denar

Naj na aktualnem primeru prikažemo, kako poteka zamegljevanje med tem, kaj je novinarstvo in kaj oglas oziroma promocijsko oglasno sporočilo.

Trenutno je na Regionalu objavljen pogovor  z direktorjem Igorjem Hrvatinom o Zdravstvenem domu Koper. Avtor ni objavljen, namesto tega piše "Uredništvo/Vsebino omogoča ZD Koper".


Rekla bi, da gre za kar inovativno izmišljeno oznako plačane objave. Vendar to ni v skladu z zakonom o medijih, ki je jasen:

»Oglaševalske vsebine po tem zakonu so oglasi in druge vrste plačanih obvestil (v nadaljevanju besedila: oglasi), katerih objavo naroči pravna ali fizična oseba z namenom, da bi s tem pospeševala pravni promet proizvodov, storitev, nepremičnin, pravic ali obveznosti, pridobivala poslovne partnerje, ali si v javnosti ustvarjala ugled in dobro ime. Oglasi se objavljajo za plačilo ali drugo podobno nadomestilo ali z namenom samooglaševanja.

Oglaševalske vsebine se morajo povsem jasno prepoznati in se posebej ločiti od drugih programskih vsebin medija.

Prepovedano je prikrito oglaševanje, ki naj bi prepričalo bralca, poslušalca oziroma gledalca, da v primeru objave posameznega oglasa ne gre za oglaševalske vsebine. Za prikrito oglaševanje odgovarjata naročnik objave in odgovorni urednik. V primeru prikritega oglaševanja velja domneva, da je bilo storjeno z namenom.«

Ne glede na inovativnost, je dejstvo, da gre za plačano objavo, ki jo ureja ali piše uredništvo, ki ga je podjetje najelo in plačalo, da mu dela reklamo. Profesionalno, transparentno, v skladu z etičnim novinarskim kodeksom, zakonito? Ne.

Še nekaj številk: Mestna občina Koper je Regionalu lani nakazala 21.350 evrov, Marjetica 8.360, Zdravstveni dom 1.202 evrov. Ob tem ima občina tudi svoje »medije« in zelo visoke stroške njihovega izdajanja, plač, avtorskih honorarjev. Tudi v teh »medijih« ni novinarstva, ampak promocijska sporočila.

Zelo dobro bi bilo, da vodstvo občine vendar že dvigne meglo.  • Deli objavo