Kakšna bo usoda koprske glasbene šole ob napovedani selitvi občinske uprave?

Župana sem seznanila z nekaj dejstvi, ki govorijo proti preselitvi glasbene šole. Potrebni so le dodatni prostori.


Potem ko sem v Primorskih novicah izvedela za napovedane selitve, občinske uprave in druge, sem županu Alešu Bržanu poslala pismo, v katerem sem ga seznanila z nekaterimi dejstvi, ki govorijo proti preselitvi glasbene šole v Verdijevo ulico. Pismo sem poslala v vednost tudi v.d. direktorici občinske uprave Tamari Kozlovič. V nadaljevanju povzemam bistveni del dopisa.

V Primorskih novicah sem brala, da razmišljate o tem, da bi Glasbeno šolo preselili v Verdijevo ulico. Ker ne vem, kaj Vas nagiba k temu razmišljanju, bi Vam rada navedla nekaj dejstev, ki govorijo proti temu.

Palača Gravisi Barbabianca je bila v zelo slabem stanju in je bila v celoti adaptirana v 80. letih prejšnjega stoletja iz sredstev samoprispevka, namensko za potrebe glasbene šole. Kot prostor v celoti je bila ohranjena le dvorana, ki je sedaj koncertna dvorana glasbene šole. Biser med vsemi dvoranami te vrste v Sloveniji. S svojo akustiko je očarala najboljše glasbenike, tudi svetovnega formata, ki so v njej nastopili.

Glasbena šola potrebuje dodatne prostore za svoje delovanje, vendar zato ni potrebno uničiti tega, kar že imamo. Tudi vsakovrstno varčevanje, tako finančno kot prostorsko, je še kako pomembno.

Glasbena šola v Ajdovščini je pred kratkim dobila svoje prostore v bivši osnovni šoli. Za adaptacijo osnovne šole za potrebe glasbene šole so porabili več kot milijon evrov. Zakaj bi trošili denar za ureditev prostorov, če imamo že urejene prostore?

Ne vem, kateri je glavni argument za razmišljanje o selitvi Glasbene šole. Če je to želja, da bi šolo preuredili v županstvo, je škoda. Sedanja stavba Upravne enote z njenim lepim pročeljem, ki je v celoti odprto na trg Brolo, bi bila krasna stavba za županstvo. Glasbena šola pa stoji na stranski ulici in je s trga skoraj ni videti.

Zelo lepo bi bilo, če bi v Verdijevi ponovno zaživela kinodvorana.

V istem članku Primorskih novic piše tudi, da se bo redarska služba selila na Brolo, torej na površje. Prav bi bilo, da bi se iz podzemlja preselile tudi druge dejavnosti, to je otroški vrtec, upokojenci in vse, kar je še tam. Podzemlje pa naj bo namenjeno le avtomobilom, ki sedaj zavzemajo preveč prostora na površju. To je tudi že ena garaža, zakaj ne bi to tudi ostala?

Opravičujem se, da Vam jemljem čas za branje svojega razmišljanja, a res mi ni vseeno, kaj se s Koprom dogaja. Toliko lepega imamo, zakaj ne bi vsega uporabili optimalno in s čim manj sredstvi dosegli kar največ.

Palača Gravisi Barbabianca, stisnjena v Gallusovi ulici (Foto Barbara Verdnik)

Zelo hitro sem dobila odgovor Tamare Kozlovič. Hiter odziv me deloma pomirja, saj si ga razlagam kot spoštljiv odnos do konstruktivnih pobud občanov. Navajam vsebino odgovora:

"Želja Mestne občine Koper je, da življenje na Trgu Brolo ne »ugasne« s selitvijo Upravne enote Koper v nove prostore. S tem v zvezi občina razmišlja, da bi občinsko upravo selila v objekte, ki jih sedaj zaseda Upravna enota in druge inšpekcije. Občinska uprava se ne namerava seliti v palačo Gravisi Barbabianca. Ali se bo Glasbena šola selila ali ne in v kakšnem obsegu, je danes preuranjeno govoriti, v vsakem primeru pa je potrebno Glasbeni šoli Koper zagotoviti dodatne prostore. Občina aktivno razmišlja tudi o poslovnih prostorih bivšega Koloseja in ima že izdelanih nekaj idejnih rešitev, kot tudi o ostalih vsebinah o katerih pišete. Verdijevo ulico želimo nameniti s kulturo povezanim vsebinam. Realizacija posameznih aktivnosti/korakov je odvisna od razpoložljivih sredstev, razpoložljivih prostorov in drugih dejavnikov."

Veseli me, da se glasbeni šoli obetajo dodatni prostori. Za stališče, da je zaenkrat "preuranjeno govoriti, ali se bo glasbena šola selila ali ne in v kakšnem obsegu" pa menim, da odraža dosedanje pomanjkanje celovite vizije razvoja naše občine - in v tem primeru tudi kulture v njej, vključno s potrebnimi novimi oziroma prenovljenimi prostori. 

Upam in pričakujem, da bodo v snovanju prihodnjih potez na občini upoštevali tudi dejstva, na katera sem opozorila ter da bodo vse večje spremembe pripravili v sodelovanju z zainteresirano javnostjo in stroko. 

Mogočno pročelje glasbene šole (Foto Barbara Verdnik)


  • Deli objavo