Kako so Škofije dobile lučke

V mestu blišč in v zaledju tema. Odraz občinske politike aktualnega župana?


Letos je praznična okrasitev še bolj aktualna kot pretekla leta. Župan se je odločil, da za njo nameni več kot pol milijona evrov, v Kopru je osvetljen vsak trg in drevo na promenadi, lučke pa se prižigajo že 9. novembra. Kljub tako ogromni količini denarja, pa spet ni niti evro namenjen krajevnim skupnostim, številnim našim krajem v občini. Kot da si občani, otroci ne želijo vsaj malo prazničnega vzdušja.

Zato ni odveč spomniti, kako so Škofije prišle do vsaj skromne (v primerjavi s Koprom) praznične osvetlitve. Prav lučke so na nek način odraz občinske politike pod vodstvom aktualnega župana in kažejo, kakšen razkorak vlada med njegovimi odločitvami in željami ter potrebami ljudi. 

Leta 2013 je MOK za praznično razsvetljavo mesta porabil 45.000 evrov. Letos več kot dvanajstkrat toliko. Letni prihodki občine pa so bili takrat celo nekoliko večji, kot se jih planira za letos.

Svet KS Škofije je novembra leta 2015 pisal vodstvu občine z apelom, da naj vendar enakovredno obravnava vse krajevne skupnosti in v občinski režiji poskrbi, da bo tudi v vseh primestnih in zalednih krajih decembrska okrasitev razveseljevala otroke in občane. Pobuda za okrasitev je bila zaradi razumevanja težkega finančnega stanja občine, kot so takrat na veliko razlagali, skromna. Okrasila naj bi se državna cesta od odcepa ceste za Tinjan do osrednjega trga na Spodnjih Škofijah pri cerkvi.

Odgovor občine se je glasil, da MOK od leta 2012 poskrbi za novoletno okrasitev le na območju starega mestnega jedra. Od takrat morajo krajevne skupnosti same skrbeti za novoletno okrasitev.

Prednovoletne Škofije 2013
  (Foto Barbara Verdnik)

Ko je krajevna skupnost vprašala za ponudbo koncesionarja, je dobila ponudbo za montažo in demontažo 23 elementov okrasitve na stebrih uličnih svetilk v višini 2.170 evrov. Krajevna skupnost toliko denarja za ta namen seveda ni imela. 

V akcijo so skupaj s predsednikom šli škofijski podjetniki in se dogovorili za sodelovanje ter povezovanje. Partnersko so pokrili strošek okrasitve akacije pred pošto s 1.000 lučkami, rodil pa se je tudi nov dogodek na predzadnji dan leta, »Škofije se družijo«.

Od takrat KS vsako leto doda kakšen nov element, lani je kupila dodatne lučke za akacijo, ki je zdaj res bogato okrašena. Dobili smo nove okraske iz celostne podobe Škofij. Prvič pa je bilo nekaj svetlobnih elementov nameščenih tudi na Elerje, Tinjan in Plavje. 

Prednovoletne Škofije 2017
  (Foto Barbara Verdnik)

Priloga:

Občinski dopis o novoletni (ne)okrasitvi krajevnih skupnosti z dne 18. 11. 2015

dopis novoletna razsvetljava0001 (1).pdf


  • Deli objavo