Jadranka Šturm premore znanje, kompetence, izkušnje in aktivno srce

Naš izbor na državnozborskih volitvah še ni bil tako pomemben kot bo aprila. Odločali se bomo o vrnitvi demokracije.


Vstopili smo v super volilno leto in večina  komaj čaka 24. april, ko bomo lahko zamenjali vlado in poslance, ki so se volivcem povsem izneverili, izdali njihovo zaupanje. Prvi predsednik države Milan Kučan je celo dejal, da to »volilno leto ne bo leto običajnih volitev. Odločali bomo o vrnitvi demokracije«. Zato bo naša izbira stranke in kandidata izjemno pomembna, potrebno bo pogledati v drobovje programske ponudbe oziroma obljub in pretehtati, kakšne kompetence, znanja, izkušnje in širino nam ponuja oseba, ki želi v parlamentu zastopati naše interese. In kakšna je njena življenjska pot, da ji lahko verjamemo, da se ne bo naenkrat prelevila v kakšnega periča ali simonoviča.

Triglav, 20. avgust 2021 (Vir: FB profil Jadranke Šturm)

Stranka Socialnih demokratov v Kopru je prva predstavila svoji kandidatki, ki bosta v dveh volilnih okrajih Kopra na aprilskih volitvah kandidirali za državni zbor: Natalijo Gulič, predsednico občinskega odbora SD Koper, in Jadranko Šturm.

Tokrat pozornost namenjamo Jadranki Šturm

Na Filozofski fakulteti je diplomirala iz psihologije in pedagogike, petnajst let je bila profesorica na Gimnaziji Koper, krajši čas je bila ravnateljica, nekaj let je poučevala na Srednji ekonomski šoli.

Potem je na listi LDS kandidirala za Državni zbor in bila poslanka v letih 1992-1996

Nato se je podala v diplomatske vode, kjer je med leti 1997-2019 opravljala naslednje naloge in visoke položaje: sekretarka diplomatske komisije za mejo med SloveVir: Podoba podobe, RTV SLO, 10. januar 2022nijo in Hrvaško, vodja sektorja za regionalno sodelovanje, direktorica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je bil takrat samostojen organ znotraj Ministrstva za zunanje, generalna konzulka v Trstu, namestnica veleposlanika v Beogradu, veleposlanica (prva) v Romuniji, nato veleposlanica v Argentini, od koder je pokrivala še Čile, Paragvaj, Urugvaj in Peru.

Tudi v domačih krajih je bila vedno aktivna: delovala je pri Zelenih Kopra, enajst let je vodila Obalno pedagoško društvo, je vodja Območne enote TIGR za Slovensko Istro. Aktivna je v civilni pobudi Novi Slavnik ter na petkovih protestih v Izoli in Ljubljani.

Zakaj se je odločila, da po bogati karieri ponovno kandidira?

Tako pravi: 

»Zato, ker so razmere take, da ni čas za tarnanje in dvome, ali smo morda premladi ali prestari, da omogočimo spremembo. Vsak, ki lahko in zmore, naj s svojim delovanjem in glasom omogoči spremembo. Državi je treba vrniti ugled, izboljšati pogoje za zadovoljstvo ljudi, okrepiti socialno državo, poskrbeti za neodvisno delovanje demokratičnih institucij države in krepiti gospodarstvo, ki bo v sozvočju z naravo.

Slovenija potrebuje spremembo. Smo v globoki zdravstveno politični krizi, ki jo je s slabim in diskriminatornim delovanjem povzročila trenutna vlada, ki ruši ustavni red, slabi demokratične institucije države, polarizira družbo ideološko in ekonomsko, zmanjšuje ugled države doma in v tujini. 

Marezige, 10. september 2021 (Foro Barbara Verdnik)

Predsednik vlade s skrajno neprimernimi, žaljivimi, ciničnimi in maščevalnimi objavami povzroča med ljudmi odpor, tesnobo, razočaranje in upor. 

To ni več Slovenija, ki smo jo postavili v prvih mandatih, njeno vezno tkivo se rahlja, 70 % ljudi meni, da vlada ne dela dobro, nezaupanje državljank in državljanov v državo je zelo veliko. Večina vladi zameri tudi neustrezno ravnanje v času epidemije. 

Zato ne morem zamahniti z roko in reči, to se me ne tiče. NE, želim prispevati k spremembi, ki je NUJNA, če želimo imeti dostojno in dostojanstveno starost ter omogočiti mladim, da dobijo najboljšo izobrazbo v javnem šolstvu, da dobijo priložnost, da s tem znanjem ustvarjajo dodano vrednost doma, da se počutijo varne in ustvarjalne ter da zmanjšamo njihove skrbi glede lastnega doma in načrtovanja družine

Protest v Izoli, 21. maj 2021 (Foto Božena Ambrozius)

Kako bomo njena prizadevanja čutili v lokalnem okolju?

»Skupaj z lokalno skupnostjo si bom aktivno prizadevala za izboljšanje infrastrukture, ki je v lasti države. V mestni občini Koper je potrebno dolgoročno poskrbeti za dovolj pitne vode in se posvetiti problemu naraščanja morske gladine. Posebno pozornost je potrebno nameniti izobraževalni in raziskovalni dejavnosti v okviru Primorske univerze in izven nje. Zaradi ugodne klime in dobre športne infrastrukture je Mestna občina Koper zelo primerna za celoletne športne aktivnosti in treninge, lokalna, državna in mednarodna tekmovanja. 

Obalna cesta od mejnega prehoda Škofije do Dragonje mora biti prevozna brez vinjet. To so trenutno samo nekateri cilji, ki si jih bom zastavila za hitrejši razvoj občine

 Jadranka kot članica civilne iniciative Novi Slavnik na tradicionalnem srečanju ob cerkvici Sv. Marije v Semedeli, drugo nedeljo po Veliki noči 2021 (Foto Božena Ambrozius)

 

 

 

 


  • Deli objavo