Iz Marezig po 100 letih ponovno poziv proti fašizmu

Govor na slovesnosti v počastitev 100-letnice marežganskega upora proti fašizmu


Vir fotografije: FB profil Miloša Ivančiča

Spoštovana tovarišica Lilijana Bellina, predsednica krajevne organizacije združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Marezig, spoštovani častni član ZB Koper Danilo Ivančič, predsednik ZB Koper Vojko Vodopivec, predstavniki KS Marezige, člani in članice ZB, tovariši in tovarišice,

lepo vas pozdravljam v imenu Društva TIGR-območne enote Slovenska Istra in vam čestitam ob obnovitvi delovanja vaše organizacije v Marezigah.

Globoka zahvala in poklon gre tudi Marežganom, ki so se pred 100 leti, ob volitvah 15. maja leta 1921, prvi odločno, enotno, z golimi rokami in kamenjem uprli izzivanju, zasmehovanju in žaljenju fašističnih škvadristov. Sledil je krvavi obračun, ki pa ponosnih Marežganov ni prestrašil, zavedni in pokončni  ste ostali vse do danes!

Primorska je skozi zgodovino doživljala številne spremembe, države in gospodarje. A nič ni bilo hujšega od 25-letne strahovlade fašizma, ki je s premišljenimi ukrepi države, od zakonov, odredb in predpisov, onemogočal in uničeval vse, kar je bilo slovenskega. Slovenske organizacije, zveze, društva, združenja, sodelovanje na političnem, prosvetnem, gospodarskem, športnem, kulturnem in verskem področju.

Vse to je v zavednih Slovencih povzročilo odpor in upor. Nastala je ilegalna organizacija BORBA, ki je nato delovala v širšem sklopu narodno revolucionarnega gibanja TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka), ki predstavlja prvi oboroženi upor proti fašizmu v Evropi, davno pred svetovnim oboroženim spopadom med nacifašizmom in demokracijo.

Vrednote TIGRa gojimo in krepimo naprej v našem društvu TIGR Primorske, ki pa nima nič skupnega s tistim, ki ga določena politika provokativno, po potrebi, ustanavlja vsakih nekaj let pod takim ali drugačnim imenom, čemur odkrito nasprotujemo.

Vir fotografije: Klub brigadirjev Koper

Žal fašizem ni zgodba preteklosti. V zadnjem času doživljamo v Sloveniji, ki je kot država nastala na osnovi boja in zmage proti nacifašizmu, oživljanje le-tega in slavljenje Hitlerja, ki se udejanja v skrajno desnih organizacijah in med posamezniki ter v “Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot”. S to vlado je celo dobilo status društva v javnem interesu in denarno ga podpira z javnim denarjem.

Zato mora priti s tega zgodovinskega mesta, iz Marezig, po 100 letih, ponoven poziv k uničenju vseh zametkov in skupin, ki oživljajo in podpirajo nacifašistično delovanje. Ne ilegalno, kot so to zaradi varnosti počeli Tigrovci, temveč odkrito, glasno in odločno, vedno in povsod, kjer bo to potrebno.

Primorsko je 25 let zaznamovala in prizadela rapalska meja, ki je, kako simbolično, potekala od Jadranskega morja preko vrha Triglava. Ja, tistega našega simbola, ki zadnje čase buri duhove in izziva močne komentarje ter pozive k primernejšemu, spodobnemu, kulturnemu vedenju ter uglajenemu izražanju. Koga le? Nismo spregledali in pozabili črno-panterskih tvitov, izjav, žaljenj – predvsem žensk, besed o holokavstvu in Srebrenici, Trumpu, pošiljanja policije nad mirne protestnike, sramotenja Slovenije v Bruslju – tudi v času predsedovanja Svetu EU, in še bi lahko naštevala. S čim vlada blaži napetosti in nezadovoljstvo med ljudmi? Z izrazi spoštovanja in častnim vedenjem?

Spoštovana oblast, drugačne, pozitivne odzive si je treba zaslužiti, predvsem pa dati zgled, ki ga tisti, ki se počutite višji od Triglava že dolgo, predolgo ne dajete več!

Smrt fašizmu!

Marezige, 29. avgusta 2021

 

 


  • Deli objavo