Dolgoletna prizadevanja so Dekanom prinesla nov vrtec

Veselim se nove pridobitve, oziram na prehojeno pot in opozarjam na odprta vprašanja


Odprtje novega vrtca v Dekanih 11. 10. 2018 (Vse fotografije: Jernej Soban)

Ob otvoritvi novega vrtca v Dekanih ob Osnovni šoli sem izjemno vesela. Naši otroci in vnuki ter vsi zaposleni bodo odslej bolj varni, delo in igra v sodobnih, skladno s standardi opremljenih prostorih, bo mnogo bolj prijetno. Pa vendar je potrebno izpostaviti, da sem v prizadevanjih za nov vrtec leta in leta pristojne na občini tudi opozarjala, naj ne gradi vrtca v obstoječih kapacitetah, ampak večjega, saj že zdaj potrebujemo dodaten oddelek za nove vpise. Prav tako šola poka po šivih in potrebuje dodatne učilnice. Opozarjala sem na premajhno število parkirišč in na preozko dostopno pot do šole, vendar zaman. 

Očitno je, da je občina načrtovala »dodatna dela« po sprejetem načrtu in odprtje premaknila iz avgusta letos na bližnje volilno obdobje. V škodo otrok. Ne moremo namreč pozabiti, da sto let stari vrtec ni več ustrezal nobenim normativom in da bi moral biti zgrajen že pred desetimi leti. Osnovna šola Dekani, Svet šole in Svet staršev so si namreč prizadevali za gradnjo vrtca in za izvedbo nujnih vzdrževalnih del že od leta 2009. Od takrat do danes so kar osemkrat pisali na MOK, ta pa jim je odgovorila le enkrat, kar kaže na slab odnos najbolj odgovornih na MOK do tega velikega problema. Tudi sama sem vztrajala s pobudami in zahtevami o gradnji novega vrtca na občinskem svetu, kar trikrat sem predlagala prenos 2,7 milijonov evrov iz postavke nakupa hotela Koper na izgradnjo novega vrtca v Dekanih v proračunu, a glasovalni stroj me je vedno »pohodil«. 

Pred ogledom novih prostorov  Veselim se s starši  

Klepet v svetlih novih prostorih  Bom še kaj dobrega "zakuhala".

V tem času so vrtec, zaposleni, predvsem pa otroci in starši preživljali agonijo v propadajoči zgradbi, ki je bila prostorsko zelo omejena, s premajhnim zunanjim delom za igro. Vrtec ni imel vadbenega prostora, skupnih prostorov, kabinetov, vodna in električna napeljava sta bili neprimerni, predstavljali sta tveganje za zdravje oseb. Omet na stavbi je odpadal, prihajalo je do zamakanj, prostori so bili vlažni. Pred vrtcem ni bilo parkirnih mest, v jutranjih urah je prihajalo do prometnega kaosa. 

Kljub takemu stanju, je bilo treba otvoritev še zamakniti in dela enormno podražiti. Občinski svet je pretekli mesec potrdil novelacijo projekta in gradnja vrtca se je z 1.875.709,75 evrov podražila kar na 2.301.197,00 EUR, torej za 425.000 EUR. Ker je tako visoka podražitev nerazumljiva, jo bo potrebno raziskati in ugotoviti vzroke zamud. 

A danes je pomembno, da so Dekani dobili nov vrtec, na kar sem ponosna. Ob tem se vsem medijem zahvaljujem za podporo pri mojih prizadevanjih za nov vrtec.

Olga Franca, samostojna občinska svetnica

V Dekanih, 11. 10. 2018

Na otvoritvi s kolegico Boženo Ambrozius iz gibanja Skupaj  • Deli objavo