Škoda stroki in Kopru

Sosledje obtoževanj preko FB profilov bivšega župana in bliskovita reakcija NIJZ vzbujata občutek, da je akcija »fekalije« načrtovana


Vir slike: www.koper.si, november 2011

Odkar  Boris Popovič ni več koprski župan, je s svojimi postal »komunalni nadzornik« reda, čistoče, višine trave, košev za smeti, primernosti kopalnih vod, fekalnih izpustov in podobnih dejavnosti v občini. Vse, kar so nekateri kdaj očitali njemu, zdaj obeša na novega župana in s prstom kaže nanj.  Odkar je bil poražen na volitvah, namreč vodi novo volilno kampanjo in ga z vsemi sredstvi poskuša oblatiti oziroma celo »prisiliti« k odstopu ali odhodu, producira laži, spine, zahteval je celo referendum za park, ki ni bil nikoli načrtovan. Ob tem je bil insceniran tudi dogodek, ko naj bi paroh Ćirković v času zbiranja podpisov za Popovičev referendum udaril eno od prostovoljk in je bil to povod za vse mogoče žalitve oziroma blatenje duhovnika srbske pravoslavne cerkve. To pa vse zato, ker naj bi podpiral Aleša Bržana.

Napadi se odvijajo preko družbenih omrežij oziroma različnih FB profilov Borisa Popoviča. Zadnji so povezani z novim urbanim parkom v Žusterni, ki gre bivšemu županu še posebej na živce. Sam je namreč nekoč obljubljal plažo, ki bo lepša kot v Dubrovniku, a se v 16 letih ni zgodilo nič podobnega. S pobalinskim besednjakom je tako poln očitkov izvajalcem in »bržančkom«, pred dnevi pa je našel celo fekalije, ki naj bi plavale v kopalnih vodah, kar je obsežno »dokumentiral«.


Zanimivo je nadaljevanje, ki nam potrjuje pretekle dogodke in kaže, kakšne vzorce lahko pričakujemo do naslednjih volitev. »Nek« občan je Popovičevo odkritje »fekalij« namreč 11. junija prijavil na NIJZ, čeprav ta ni pristojna institucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda. NIJZ, kot da nima pametnejšega dela, se je na posredovanje direktorja Milana Kreka takoj odzval, opravil obhod v Žusterni in ob ustju Badaševice, vendar brez jemanja vzorcev, spisal poročilo in ga nemudoma poslal občanu (ne pa tudi upravljavcu kopališča ali občini), ta pa je seveda takoj obvestil medije. Si lahko predstavljate tako svetlobno hitrost in reakcijo pri vaših pritožbah ali potrebah od javnih služb in uradnikov?

A kažin s kao onesnaženimi kopališči v Kopru se je lahko začel.

Toda kompromitacija župana in Kopra se ni posrečila. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je edina pristojna institucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda, je namreč prav za te dni izdal zadnje poročilo, ki kaže, da so vode v novem obmorskem parku in v ustju Badaševice skladne s priporočili NIJZ za naravne kopalne vode. Kopališča so torej primerna za kopanje.

Dogajanje sproža vrsto vprašanj. Gre morda za načrtni komplot bivšega župana, ki je bil vedno več kot naklonjen sedanjemu predsedniku vlade in direktorju NIJZ, ki ga je tja pred letom dni namestil prav Janez Janša? Ali nam obnašanje Milana Kreka morda odkriva, zakaj so ljudje izgubili zaupanje v domačo stroko, njena priporočila in strategije v boju s covidom?

Sicer se »afera« fekalije danes nadaljuje še s počeno kanalizacijsko cevjo pod avtocesto, Boris Popovič spet svari pred ekološko katastrofo, Milan Krek izraža skrb, novinar 24ur Pop TV pa pred kamere povabi še Jadranko Zajić iz FB skupine »podpornikov in oboževalcev« Borisa Popoviča, članico civilne iniciative Parka ne damo in neke nove CI Za Koper. Tisto osebo, ki je obtožila paroha Toma Ćirkovića, da ji je grozil in jo udaril po roki, pristojni pa njenih besed niso potrdili. Tokrat pravi, da so katastrofo prijavili pristojnim. 

Verodostojno ali uigrano, profesionalno ali naivno novinarstvo? 

Čas bi že bil, da bivši župan neha vnašati razdor, žalitve, manipulacije in izjemno slab vzor v koprsko skupnost, ki si zasluži malo počitka. Aktualni župan pa naj pri odkrivanju vseh njegovih rabot vendarle gre do konca.

 

 


  • Deli objavo