Se tudi vam zdi, kot da nekdo manipulira s podatki in z nami?

Kako se ustvarja vzdušje za sprejem prekomernih posegov v ustavne pravice državljanov pod krinko ukrepov za zajezitev koronavirusa


Naslovna slika: "Gneča" na primorski štiripasovnici - Bivje v nedeljo, 29. marca 2020 (Foto Barbara Verdnik)

Lažnih novic in podobnega bo še ogromno. Ne morejo pa nam vzeti razmišljanja s svojo glavo.

Pred tednom dni se začne govoriti o nerazumnih domačih sprehajalcih izven svojih občin in da bi bilo treba njihovo gibanje omejiti. Potem se vlada in nekateri župani brez oči javnosti zmenijo, kaj bo sledilo. Nevro marketingarji, ki delovanje večine preko družbenih omrežij in njihovo potrebo po zganjanju histerije poznajo v dušo, zaženejo spin. To seveda izdatno podprejo tudi člani vladajočih strank, ki nastopajo zgolj »v svojem imenu«, v skrbi za zdravje, za upokojence. Da vlada ni poskrbela za zaščitno opremo v domovih upokojencev, kjer se je bolezen najbolj razširila in žal zahtevala največ smrtnih žrtev, pa pozabimo. Prav tako na poskus vojnega dobičkarstva in nesposobnosti z nabavo mask ter podobnim.

V soboto je zadeva zrela, ljudje »samozaščitno« zasledujejo tujerodne (izven občinske) avtomobilske registracije, nekateri novinarji brez realnih podatkov in analiz zaženejo kolesje, kako nam surfarji in sprehajalci ogrožajo življenje. Hojs v nedeljo zvečer samo še zaveže maš(i)nico, omeji gibanje državljanom in pokaže, kako je vlada učinkovita in kako njeni ukrepi delujejo.

Povsem enako se dogaja s podatki o obolelih. Ker niso dovolj grozni, uradna govorka (nič več NIJZ ali strokovnjaki) iz petnih žil vleče, zakaj so vendar grozni in bo zdravstveni sistem klecnil, če ne bomo spoštovali ukrepov in sprejemali še strožjih.

 Jasno, danes in jutri bo državni zbor odločal o večjih policijskih pooblastilih, o sledenju komunikacijskim sredstvom, o pooblastilih vojski. Treba je utišati in preglasiti tiste, ki nasprotujejo prekomernim posegom v ustavne pravice državljanov pod krinko ukrepov za zajezitev koronavirusa. Lažnih novic in sovražnega govora, plačanih spinov, kdo so sovražniki domovine in kdo njeni rešitelji ter podobnega bo žal še ogromno. Ne morejo pa nam vzeti razmišljanja s svojo glavo.

Še nekaj podatkov, ki več kot potrjujejo zapisano: števec prometa na Razdrtem je izmeril število vozil tri zaporedne nedelje, v času od polnoči do 14. ure. Čeprav še ni bilo uradne omejitve, jih je bilo že 15. marca samo 1.795 (to je zgolj 2 vozili na minuto), 22. marca je mimo števca peljalo samo 692 in to nedeljo 891 vozil. Vsa seveda niso peljala do občin Slovenske Istre, zato realna ocena pravi, da je bilo to nedeljo kvečjemu 100 do 200 izletnikov več kot nedeljo prej. V štirih obalnih občinah živi okoli 85.000 prebivalcev.

Res bi rada slišala argumente dveh županov, zakaj sta pomagala omogočiti tako neživljenjske ukrepe za prebivalce štirih obalnih in 212 slovenskih občin.  • Deli objavo