Samo da je ...

Pred občinskim vodstvom so zahtevne naloge. Za hitrejši in skladnejši razvoj v dobrobit vseh bi morala sodelovati strokovna in zainteresirana javnost.


Labod v Hlavatyjevem parku tudi letos (Foto Barbara Verdnik)

CG Skupaj je županu Alešu Bržanu 10. oktobra poslalo pobudo glede novoletne okrasitve mesta in drugih krajev v občini, ki naj združuje in razsvetljuje, pobudo za spremembo v snovanju in realizaciji prazničnih lučk.

Župan nas je takrat povabil na razgovor, ki smo se ga udeležili z izkušenim koprskim arhitektom, velikim ljubiteljem Kopra. Razumeli in strinjali smo se, da je bilo lani kupljeno zelo veliko elementov novoletne okrasitve za velik denar, ki jih je pač treba racionalno uporabiti. Oziroma narediti iz razpoložljivega materiala bolj domišljeno okrasitev, to potem analizirati in takoj začeti z načrti za lepšo, bolj estetsko in do mesta prijaznejšo novoletno praznično zgodbo svetlobe. Ponovili smo lanske pripombe glede črnih "mrež" čez ozke koprske ulice, vpenjanje v fasade in med drugim posebej opozorili na velike svetlobne živali v Hlavatyjevem parku, ki razvrednotijo tam postavljena umetniška dela oziroma kipe. Labod pa je bil na Lovkovo skulpturo celo pripet.

Sprehod po Hlavatyjevem parku danes žal ne kaže nič kaj boljše podobe kot lani, Lovkova skulptura pa je spet opora labodu. Hkrati pa semedelska promenada ponuja toliko primernega prostora, kjer bi svetlobni elementi prišli bolj do izraza in bi lahko tudi občudovalci bolj neovirano uživali.

Težko se je znebiti vtisa, da ima župan sicer velik aparat občinskih uslužbencev, ki pa delajo na dolgoletni "običajen" način - "samo da je", oziroma po liniji najmanjšega napora. Ni si namreč mogoče razložiti, zakaj se zavrača sodelovanje kompetentnih strokovnjakov, zakaj je denar za plačevanje takih in drugačnih svetovalcev, ni pa volje za strokovno komisijo glede Male lože in nujni razmislek ter načrt revitalizacije mesta, za izboljšanje informiranja občanov in še bi lahko naštevali.

Pred občinskim vodstvom so zahtevne naloge, priprava proračuna za razvoj enake hitrosti vseh delov občine, občinski prostorski načrt, nove naložbe. Če hočemo hitrejši in skladnejši razvoj v dobrobit vseh občanov, bi pri tem morala sodelovati strokovna in zainteresirana javnost. Samo tako bodo mogoče pozitivne spremembe.  • Deli objavo