Pol ministra pa nula tri predsednika, prosim!

Za domovino pripravljena kadar koli poprijeti za računalo, vse do končne rešitve problema - matematičnega, seveda


Naslovna slika: Tvit ministra za notranje zadeve z dne 22. marca 2020

V kriznih časih je treba solidarno poprijeti za vsako delo. Dober zgled je minister za notranje zadeve, ki je v prostem času priskočil na pomoč matematikom (saj veste, preobremenjeni so z izračunavanjem projekcij širitve virusa) in lastnoročno pogruntal racionalno formulo za določanje števila zaposlenih v javnih rtv servisih za težke čase, ki so pred nami. Namreč, število zaposlenih naj bo premo sorazmerno številu prebivalcev države. Kako, da se nismo že prej spomnili, ko je pa tako preprosto!?!

Število zaposlenih na RTV naj bo premo sorazmerno številu prebivalcev države. Kako, da nismo že prej pomislili na to!?!

Naj na osnovi tega izhodišča s svojim skromnim matematičnim znanjem prispevam izračun še dopustnega števila zaposlenih na slovenski RTV. 

Vzemimo za primerjavo državo z dobro delujočim javnim RTV servisom, Veliko Britanijo. BBC ima približno 22.000 zaposlenih na približno 66 milijonov prebivalcev. To pomeni enega zaposlenega na približno 3.300 prebivalcev. In če delimo slovenska dva milijona s 3.300, dobimo 606.


Morda bi primerjave z drugimi državami pokazale zaposlenega več ali manj, ampak to zdaj ni bistveno. Dovolj je, da vemo približno številko. Pa poglejmo, kako zmanjšati stroške. 

Če začnemo pri direktorju, je že ena plača manj. Zdaj ko je krizni štab postavil vse na svoje mesto, ga itak ne rabimo. Ampak, zakaj bi se ustavili pri strošku 606 zaposlenih?!? Če ukinemo programe, orkestre, arhiv ... , vse tja do vratarjev in čistilk, pridemo do najbolj ekonomične končne rešitve: vsi bomo složno in hvaležno gledali program, ki nam ga financirajo sosedje.

Predlagam najbolj ekonomično rešitev: Vsi glejmo program, ki nam ga financirajo sosedje.

Dela z racionalizacijo ne bo prav hitro zmanjkalo. Na vseh področjih družbenega življenja ima država še veliko maščobnih rezerv. Preračunati bo treba še na primer, koliko igralcev sme vključevati slovenska rokometna in nogometna reprezentanca, koliko knjig na prebivalca smemo izdati ... Aja, in koliko ministrov pa predsednikov si lahko privoščimo glede na število prebivalcev? 

Koliko ministrov si lahko privoščimo?


Če sem se zmotila v izračunih (stres dela svoje!), me, prosim, popravite. Ampak vse kaže, da se bomo odslej morali zadovoljiti z 0,64 ministra in 0,03 predsednika. Ko bi bil rezultat vsaj 0,07! 

Kakor koli, gospod minister, tudi ob tovrstnih zagatah še naprej ostajam za domovino pripravljena kadar koli poprijeti za računalo.


  • Deli objavo