Neskončna milijonska slepila

Vsak nov dan te vlade je položaj v državi slabši, bolj kaotičen in nevaren


Nezadovoljstvo spodbuja množične proteste. Prizor iz Kopra, 22. maja 2020 (Foto: Božena Ambrozius)

Milijoni in milijarde te dni kar letijo. Zdi se, da jih je neskončno. A malo bolj podroben pogled na številke  nam pokaže, da so slepilo. Vsi ti ogromni zneski ne bodo reševali, ampak poglabljali krizo in državljanom še dolgo povzročali ne zgolj sive lase, pač pa tudi eksistenčne ter mnoge druge probleme, saj jih bo treba vračati.

Poglejmo samo nekaj vpijočih primerov.

Turizem

Za reševanje ene panoge, turizma, bo šlo 345 milijonov evrov, čeprav stroka dvomi v učinkovitost tega ukrepa. Vsak državljan bo dobil vavčer, ki naj ga porabi za pomoč domačemu turizmu. Ampak turisti, domači in tuji, v piranski občini na primer ne bodo mogli na ogled Solinarskega muzeja v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Ministrstvo za okolje in prostor mu namreč ni nakazalo obljubljenih 18.000 evrov, ker »zaradi trenutnih razmer in zmanjšanja proračunske porabe« za to ni denarja.

Zdravstvo

Zdravstvo že več kot dva meseca stoji. Čakalne vrste se podaljšujejo v nedogled, naročenih operacij ni bilo, do osebnega zdravnika še vedno skoraj ni mogoče priti. Ob tem pa grozovito naraščajo finančne težave zdravstva, ker se zaradi naraščajoče brezposelnosti manjšajo prihodki od zdravstvenih prispevkov in programi v času epidemije seveda niso bili realizirani. A zdravstvenemu sistemu vlada v tretjem paketu namenja zgolj 88 milijonov evrov. Bolnišnice pa ob vseh nejasnostih sploh ne morejo načrtovati operacij.

Brezglavo in brez stroke se je z lahkoto politično zapiralo življenje, gospodarstvo, kulturo, zdravstvo … Prav tako se zdaj brez izhodne strategije delajo novi in novi problemi ljudem in sistemom.

Vsak nov dan te vlade je položaj v državi slabši, bolj kaotičen in nevaren.

Aktivne državljanke Maja Bavdaž Gross, Jadranka Šturm Kocjan in Ljubica Babovič 22. maja 2020 na Ukmarjevem trgu v Kopru (Foto: Božena Ambrozius)  • Deli objavo