Lažne novice so nasilje

Kako prepoznamo lažne novice in zakaj so nasilje


Pretekli teden smo lahko čisto od blizu spremljali, kako se rodi lažna novica in kako snovalci poskrbijo, da kot blisk zaokroži po družabnih omrežjih, se napihuje, sproža vse bolj sovražne komentarje in dosega svoj namen: netenje nestrpnosti, v tem primeru proti imaginarnim migrantom, ustvarjanje stereotipa, ki grozi nam domačinom, ustvarjanje strahu.

Poglejmo.

V četrtek zjutraj smo na Škofijah opazili policijska vozila in policiste v akciji. Povprašala sem na koprsko policijo in popoldan dobila uradno informacijo, da je 19-letni fant napadel, hudo ranil in oropal domačina. Takoj sem jo objavila na FB profilu “Škofije – ideje za vizijo”, saj je prav, da dobijo krajani čim prej verodostojno informacijo. Skoraj istočasno je spletni strankarski medij Škandal24 objavil šokanten naslov “Migranti fizično obračunali s Slovencem, nato oropali pekarno”. Prispevek s povsem lažnimi navedbami so označili kot ekskluzivnega in napisali, da imajo informacijo iz zanesljivega vira na Škofijah ter da uradnih informacij s policije ni. V trenutku so ga začeli širiti, med prvimi ali prva je bila prav članica SDS s Škofij, svojo objavo na FB pa je obogatila z opozorili proti sumljivim osebam - ilegalnim migrantom seveda. Koprska policija je naslednji dan vsem medijem poslala uradno poročilo, ki ga je kasneje glede na nasilne lažne novice morala še dopolniti. Posebej je opozorila, da se širijo lažne informacije in da na Škofijah napad nikakor ni bil povezan z migranti. Ker se je po spletu prav tako hitro in razvejano začela širiti informacija o tem, kako je strankarski medij produciral lažno novico, so v Škandalu v prihodnjih dneh prispevek umaknili. Vendar so škodo že naredili. ("Novica" je še vedno dosegljiva npr. na Regional Obala.)

Zato ob tem dva razmisleka.

Ljudje se moramo oborožiti proti lažnim novicam, ki namenoma netijo nestrpnost ter s sovražnim govorom pozivajo k protestom in kršenju človekovih pravic.

Človekove pravice in temeljne svoboščine so v Sloveniji vsakemu človeku zagotovljene z ustavo, zato njihovo kršenje ni le sprevrženo, temveč tudi neustavno.

V Sloveniji in tudi v Evropi so nekatere politične stranke krizo z migranti izkoristile za nagovarjanje volivcev. V Sloveniji je predvolilno kampanjo, ki je temeljila na strašenju z migranti, vodila SDS. Strašila je celo s 50.000 migranti. Teh seveda zdaj nikjer ni. 

A ne gre samo za temo migrantov, ampak pojav žal zaznavamo na vseh ravneh in področjih.

Kako prepoznati lažne novice? Še vedno velja zaupati uradnim medijem kot so STA, RTV, Dnevnik, Večer, Primorske novice in podobnim, nikakor pa ne strankarskim trobilom, saj izvajajo propagando v korist svoje stranke in svojih vodij. Potrebno je preverjati vire, avtorje, prebrati celo novico. V pomoč so nam lahko preprosti napotki, ki jih je pripravila IFLA (Mednarodno združenje knjižničarskih organizacij), v Sloveniji pa so jih prevedli na spletnem časopisu za otroke, Časorisu.

Kako prepoznati lažne novice (Vir: Časoris)

Drugi razmislek velja nasilju.

Nasilje ima več pojavnih oblik in fizično nasilje nikakor ni edino ali najbolj škodljivo. 

Na Škofijah smo bili priča verbalnemu nasilju. Kajti nekdo s Škofij je namenoma strankarskemu mediju Škandal posredoval lažen opis napada na domačina, češ da so to storili migranti. Medij pa je v skladu s strankarsko protimigrantsko politiko SDS iz tega takoj naredil "šokantno" vest. Torej so iz nasilnega dogodka in nesreče Škofjota kovali svoj dobiček, tako da so strašili prebivalce in namišljenim migrantom pripisovali nasilnost. 

Žal smo verbalnemu nasilju in metodam zavajanja v krajevni skupnosti Škofije in občini, pa tudi v celotni družbi, priča že dalj časa. Prav je, da to prepoznamo, saj je le tako možno odvzeti moč negativnemu pojavu. Škodljivo je namreč vsako nasilje in preprečujemo ga lahko zgolj z dosledno ničelno toleranco do njega, s tem, da pokažemo, da je nedopustno in mu ne nasedamo. V nasprotnem primeru velja stara modrost, ki pravi, da nasilje rodi nasilje. Vedno. 

Kaj je torej verbalno ali psihično nasilje in kaj so metode zavajanja? 

Sem sodi grobo kritiziranje človekove osebnosti, žaljenje, zmerjanje, poniževanje, ustrahovanje in besedne grožnje, ustvarjanje negativnega mnenja o osebi ali skupini na podlagi predsodkov in stereotipov, širjenje negativnih govoric o osebi, da bi zmanjšali njen ugled v družbi, ogovarjanje, širjenje lažnih informacij, ustvarjanje klime strahu, sovražni govor ...

Zakaj so torej lažne novice nasilje, kar smo zapisali v naslovu? Ker lažno novico nekdo ustvari in razširja z namenom, da bi nekoga ali neko skupino žalil, poniževal, ustrahoval … in ker z lažno novico to lahko tudi dejansko doseže.

Ljudje smo del ožjih in širših skupnosti, kakovost našega življenja in tudi občutek varnosti sta v marsičem odvisna od medsebojnih odnosov. Ti so dobri, kadar vsi spoštujemo človekove pravice. Tam, kjer vladajo dobri medčloveški odnosi, spoštovanje, kjer gradimo pozitivne vrednote, je tudi najrazličnejših oblik nasilja manj.  • Deli objavo