Ko tat kriči »Ujemite tatu«

Bivši župan si je dobro zapomnil kritike na svoj račun. Zdaj jih ponavlja in naslavlja novemu koprskemu vodstvu. Za probleme, ki jih ni rešil 16 let.


Ukvarjanje z bivšim županom gotovo ni produktivno. A žal njegovo javno delovanje ni samo nedostojno in žaljivo. Njegovi poskusi sejanja nestrpnosti in celo podžiganje nekega povolilnega upora so vredni pozornosti, ker niso samo populistična propaganda užaljenega poraženca, ampak pozivajo k zanikanju volilnih rezultatov, ki jih je potrdilo tudi sodišče, in so uperjeni proti legitimnosti sistema. Fokusirani so k nadaljnji delitvi občanov na »naše in vaše« in diskreditaciji drugače mislečih. Po domače povedano, nenehno se trudi zastrupljati vzdušje in odnose, povzročati špetir, dvigovati nezadovoljstvo, za kar izrablja celo slabo vreme in nesreče. 

Voda

Dotaknimo se naprej vode. Že res, da mora za vodne vire poskrbeti država. Vendar mora imeti ta na območju, kjer je z vodo včasih kriza in ima na voljo samo en vodni vir, na drugi strani odgovorne in odločne sogovornike, ki povezani iščejo rešitve. Tega v zadnjih štirih mandatih ni bilo, župan največje občine enostavno ni bil za nobeno rešitev. Razen desalinizacije, potratne, ekološko sporne in nepotrebne naložbe.

2. tir

Bilo je obdobje pred približno desetimi leti, ko je bil župan največje primorske občine hkrati tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper in državni svetnik. Se kdo spomni kakšnih njegovih aktivnosti za pospešitev načrtov za izgradnjo 2. tira, za novi vhod v pristanišče in podobne nujne rešitve obremenjenega okolja in ljudi? Ni jih bilo. Zato pa se je na primer rušilo luško skladišče in se gradbene odpadke na skrivaj zakopavalo tja, kjer je danes semedelska promenada in novi park. Luka pa je iz tistega Časar-Popovičevega obdobja izšla v najslabšem možnem finančnem stanju.

Potratno mesto

Koper oziroma bolje rečeno koprsko promenado je razvijal v izredno energetsko potratno mesto. Medtem ko raste zavedanje in potreba po racionalnem obnašanju z naravnimi viri, Koper potrebuje več in več vode, več in več energije za lučke, panoje … Trava oziroma travni tepihi, ki so jih polagali v najbolj neprimernem času oktobra lani pred volitvami, je Marjetico obremenila za več kot pol milijona evrov. Tukaj je še brzinska zasaditev dreves, ki jih je že malo večji veter položil. Letos je vse te predvolilne bonbončke potrebno sanirati in vzdrževati, torej tudi kdaj pa kdaj zaliti, če naj veliki vložki javnega denarja za osebno kampanjo bivše oblasti ne propadejo.

Zapuščina

Velike nove zelene površine je seveda treba kositi, pleti, urejati … Si lahko Marjetica privošči več zaposlenih? Lani jih je župan obremenil še z nekaj stotisoč evrov vredno pogodbo za velike digitalne zaslone in Marjetico hromi tudi odplačevanje visokih obrokov. Kako lahko novo vodstvo sanira stare grehe? Z višjimi zneski na položnicah? Si lahko mislite, kakšen halo bi bil šele takrat.

Rumeno namesto koprsko

Nekoč je imel Koper Koprsko noč. Zakaj je nima več? Bivši župan si je takoj leta 2003 zamislil drugačen koncept prireditve, skregal se je s turističnim društvom Koper, ki jo je organiziralo, z metodami na njegov običajen način (napadi, žalitve, zasmehovanje, veliki jumbo plakati … ) je obračunaval z njegovim predsednikom, ki je bil hkrati tudi predsednik sveta KS Koper, in Koper je ostal brez blagovne znamke »Koprska noč«. Uvedel je Rumene noči in organizatorje iz Ljubljane. Po prireditvi je javnost ocenjevala, da so rumene zaradi tega, ker so koprske ulice onesnažene z urinom. Popovič se je takrat zaradi zlorabe položaja znašel na sodišču in to zato, ker je morala brezplačno čistiti koprske ulice Komunala in ne organizator prireditve. Kot vse naslednje, je tudi ta zadeva zastarala. 

In zdaj? Novemu vodstvu občine in Marjetice očita stvari, za katere je on potreboval kar nekaj let, da jih je uredil. Zakaj že tat kriči »Ujemite tatu!«?

Prizori iz lanskega predvolilnega obdobja pozne jeseni, ko so delavci delali noč in dan, da bi bilo vse nared za veliko otvoritev. Drevesa so padala, trava se je utapljala. 

  • Deli objavo