Ko so kršene osnovne etične norme, ne sprejmem opravičil

Incident pred lekarno v Olmu upravičeno sproža ogorčene odzive. Kot aktivna občanka sem pisala ministru za notranje zadeve in ministru za zdravje.


Naslovna slika: Lekarna v Olmu, pred katero se je v petek zgodil incident (Vir: Spletna stran Obalnih lekarn)

Globoko me je pretreslo poročanje o incidentu pred lekarno v Olmu. Grozno! Sedem policajev nad 77-letnega rakavega bolnika, ki po dolgem čakanju pred lekarno ne pride na vrsto in v agoniji kriči in moleduje za zdravila!

Ne dopustimo, da nekaj takega med nami postane normalnost! Če bo gospod res moral plačati denarno kazen, ki so mu jo izrekli, naredimo zbiralno akcijo. Da ne bomo ostali samo pri kriku na FB, napišimo in pošljimo pritožbo v preprostih besedah na policijo ([email protected]).  Vsak, ki ga je ta dogodek do kosti pretresel, naj se obrne na novinarje, da pritisnejo na vlado s pritožbo nad notranjim ministrstvom in njegovimi metodami. Pritožimo se nad tem dogodkom lekarni v Olmu ([email protected]). In ker gre za širše vprašanje organizacije dela v posebnih razmerah, zahtevajmo od Obalnih lekarn, naj poskrbijo za dodatne ukrepe, da bolni ne bodo trpeli pred njihovimi vrati ([email protected]). In pritisnimo na Ministrstvo za zdravje, ki formalno stoji za vsem, kar se v zvezi z epidemijo in ukrepi v Sloveniji dogaja ([email protected]).

Sama sem že poslala pismo ministru Gantarju zaradi obnašanja in reda v lekarnah ter ministru Hojsu zaradi okvirov delovanja policije. 

Pismo ministru za notranje zadeve in ministru za zdravje

Spoštovani minister za notranje zadeve g. Hojs in minister za zdravje g. Gantar,

pretresel me je posnetek na gornjem linku in kar se je dogajalo včeraj pred lekarno v Olmu v Kopru, ko je 77-letni onkološki bolnik po napornem obisku Onkološkega inštituta v Ljubljani in opravljeni kemoterapiji čakal na dvig svojih zdravil pred lekarno v Kopru.

Verjetno tudi policajem ni prijetno, ko se njihova določena službena zadolžitev sreča z njihovo notranjo etiko in moralo in vedo, da to, kar so naredili, NI BILO PRAV!!! Če pa se tega ne zavedajo in le ubogljivo izvedejo, kar jim je bilo naročeno, je pa to hudo narobe. Bil je čas v Evropi, ko so bile zahtevane naloge od uslužbencev nad njihovo etiko in moralo, gestapovska policija pa je funkcionalno kut urca opravljala svoje zadane naloge. To, kar je pokazala policija včeraj pred lekarno v Olmu v Kopru, je le ena od stopinj na poti v tiste čase.

Prav nič me ne zanimajo izgovori, pravila, zakoni, urniki in kar boste navedli v opravičilo. In ne bom vam rekla, kaj bi morali storiti. Tako lekarnar kot vsak od teh policistov, ki so bili zadolženi za opravljanje del in nalog v tem primeru, ima nek zapovedan okvir delovanja, ki se ga mora držati, po drugi strani pa se mora ta okvir njegovega delovanja skladati z osnovnimi etičnimi in drugimi normami družbe, v kateri deluje! V tem primeru je zapovedan okvir njihovega delovanja IZTIRIL okvir naše normalnosti, in nam pokazal neko grozljivo nenormalnost, KATERE OBIČAJNI IN NORMALNI DRŽAVLJANI SLOVENIJE NE BOMO DOPUSTILI in nočemo, da se med nami koti, goji in razvija!

V upanju na uskladitev in organizacijo dela v lekarnah tako, da bolni ljudje ne bodo po nepotrebnem čakali in na prostem trpeli v vseh vremenskih neprilikah, na drugačne metode varovanja reda in mira, spoštljivega in ustreznega odnosa do ljudi ter spoštljivega sodelovanja policije s skupnostjo, še posebej z njenimi najranljivejšimi,

vas pozdravljam

Maja Bavdaž Gross

Poslano na Ministrstvo za notranje zadeve [email protected], Ministrstvo za zdravje [email protected], pritožbe v zvezi z delom policije [email protected]


  • Deli objavo