Kje je dno?

Od cvetličnih lučk ob vodnjaku in laboda v parku, do vijakov v fasadah starodavnih stavb in nežnih obokih Loggie


Najprej smo osupnili nad oskrunjenjem vodnjaka Da Ponte s samostoječim vencem cvetličnih lučk, ki naj bi privabljal trume turistov na selfije.

Podpisana bi se ga razveselila, venca namreč, le v najzgodnejših letih življenja, tako kot so se nekoč nevedni Indijanci veselili barvnih stekelc, ki so jih dobivali od belih brezvestnežev v zameno za zlato in zemljo. Ob stalnem stiku s kompetentnimi vzgojitelji in učitelji, naravo in umetnostjo, pa sem na srečo razvila vsaj osnovno sposobnost prepoznavanja ter globokega občutenja in spoštovanja lepote in resnice, kar srčno privoščim tudi vsem današnjim otrokom.

Kmalu smo se začudili nad razkritjem, kdo da je odgovoren za dostavo te šare na znamenito Mudo. No, seveda, kdo drug kot dobavitelj in fizični delavci.

Potem smo se par dni zgražali nad ponovnim vznikom tega pogrošnega kiča, ki naj bi uokviril slavnostno tik-pred-volilno odprtje novega bazena, in se ob njegovem nenadnem ponovnem izginotju spraševali, kje se bo ta novi simbol Kopra spet pojavil, saj bi bil vendar greh, če bi razkošno okrasje preprosto zavrgli.

"Ponarodela" fotografija venčka ob vodnjaku  Venček je trdoživ. Ima sedem življenj?  

Medtem smo v Hlavatyjevem parku zaskrbljeno prežali, da se kak še nepismen otrok ne bi zapletel v kable elektriziranega živalskega vrta in se spraševali, kdaj in kako se bo dominantni beli labod podelal v svoje priložnostno gnezdo - umetniško delo akademskega kiparja.

Električni labod ponosno gnezdi v Lovkovi umetnini (Foto Božena Ambrozius)

Nakar smo opazili, da najnovejše nebo naše prelepe čudolandije pravzaprav ne lebdi v zraku kot leteče preproge z Brola, pač pa je trdno privijačeno v fasade starodavnih stavb in palač. 

Nebesa nad Kidričevo (Foto Branko Matič)  Pročelje palače Totto (Foto Branko Matič)

Gotska hiša bo končno zasijala (Foto Matič)  Fasada je pa itak že uboga (Foto Branko Matič)

Bog, daj nam novoletne lučke (Foto Matič)  Saj tu ne bo nihče videl, kajne? (Foto Matič)

In, dulcis in fundum, po vseh teh duhovnih pretresih smo zagledali še kronski dokaz, da smo strmoglavili globoko v brezno barbarstva: vijake, ki se zajedajo v nežne oboke Loggie in nosijo girlande novoletnih lučk - da bomo ja privabili vesoljne kičaželjne množice v naše mesto. 

Okrancljani simbol Kopra (Foto Matič)  Ni besed (Foto Branko Matič)

Zdaj pa se, v pričakovanju novega, še neslutenega dna, sprašujemo, kateri dobavitelj, monter in zadnji občinski uradnik bodo odgovarjali za svoje samovoljno pljuvanje po naši najdragocenejši dediščini, in le kako jim je uspelo v tajnosti zasnovati in izpeljati svoja diverzantska dejanja.


  • Deli objavo