Domet glasovanja po svoji vesti

Ko je glasovanje po svoji vesti čisto sprenevedanje, ki ne dosega državotvornega razmišljanja, kaj šele odločanja v javno dobro


Naslovna fotografija: Prizor z enega od petkovih protestov v Izoli

Svet stranke DESUS je na torkovi seji podprl dokument, s katerim odreka vsakršno nadaljnjo podporo vladi in zahteva predčasne volitve. Pričakovano sta bila proti poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak, ki se za drugačno ravnanje sklicujeta na glasovanje po svoji vesti. To poslancem omogočata Ustava RS in Poslovnik DZ, saj naj bi bilo tako ravnanje varovalka pred strogimi navodili in pritiski njihovih strank, čeprav vsi vemo, da v praksi ni tako in imajo stranke pomembno vlogo pri odločanju svojih poslank in poslancev.

V primeru DESUS to ne drži, saj je vpliv stranke, ki ji omenjena poslanca zaenkrat še pripadata, ničeln. Kameleonsko obnašanje obeh njihovih poslancev, ki sta v tem mandatu za 360 stopinj zamenjala politični kurz, distanciranje, nasprotovanje ter ignoriranje strankinih sklepov in navodil je zato odraz njunega egoističnega in samovoljnega obnašanja, ko ju skrbita le lastna plača in položaj.

Branko Simonovič kot predstavnik ljudstva ni sposoben videti dlje od svoje mesečne plače, hkrati pa odreka pravico do plačila zaposlenim na STA in dopušča, da se za njihove plače zbirajo prostovoljni prispevki. Dvojna merila podpredsednika DZ kažejo samopašno, koristoljubno ravnanje, kot poslanec je brez kakršnekoli empatije in občutka za solidarnost. Predvsem pa s tem podpira nespoštovanje pravne države, kar je za visoko funkcijo, ki jo ima v glavnem zakonodajnem telesu Republike Slovenije, zelo vprašljivo in sporno. Domet glasovanja po svoji vesti je več kot očiten in ne dosega državotvornega razmišljanja, kaj šele odločanja v javno dobro.

Spomnimo, da je Ivan Hršak dobil 369 glasov, če se dobro spomnim najmanj od vseh poslancev, Branko Simonovič pa 501 glas. Oba ob tem tudi pozabljata, da so jima možnost, da sedita v parlamentu, omogočili tudi vsi tisti glasovi, ki so jih volivke in volivci namenili stranki DESUS, zato je njuno vztrajno ignoriranje vseh sklepov stranke, brez sramu in slabe vesti, čisto sprenevedanje in preračunljivost za osebne koristi. Branko Simonovič je mesto podpredsednika DZ dobil iz kvote DESUS, zato je njegov odnos do lastne stranke sprevržen in nenačelen. Delovanje na lastno pest, v stilu ''črnograditeljstva'', je očitno modus operandi, ki se mu brez časti in ponosa hitro izteka rok.

Delovanje in glasovanje poslank in poslancev bi bilo gotovo drugačno, bolj odgovorno in premišljeno, če bi tudi državljani pokazali več aktivnosti z visoko volilno udeležbo.


Prispevek je bil 25. oktobra 2021 objavljen v Delu.  • Deli objavo