Sava, rečni sistem, ki ga želimo zavarovati

Z akcijo ZA NARAVO OB SAVO sporočamo, da narave ne damo. Zavarujmo jo pred škodljivimi posegi ter gradimo solidarno, strpno in zeleno družbo!


Tacen, 27. junija - Civilna družba Slovenije je v enem dnevu ponovno naredila nekaj preprostega in učinkovitega. Vključili smo se v akcijo Za naravo ob Savo in podprli sporočilo, da narave ne damo, da jo želimo zavarovati pred škodljivimi posegi oblasti in kapitala ter graditi solidarno, strpno in zeleno družbo. Pisana družba z vseh koncev Slovenije smo se družili na enem od 25 odsekov od izvira reke Save v Julijskih Alpah do njenega prehoda na ozemlje Hrvaške.

Poziv Balkan River Defence, ki deluje v sklopu nevladne organizacije Leeway Collective, Inštituta za promocijo in zaščito vodnih ekosistemov, je bil jasen. Dobimo se, da bi celoten tok reke Save v Sloveniji, to je 258 kilometrov, prehodili, prekolesarili ali preveslali. Na vsakem od 25 odsekov so nas pričakali koordinatorji in strokovnjaki, ki so ob poti poglobili naše védenje o reki ter življenju v njej in z njo. 

Iz Kopra sem se pridružila akciji na odseku 13 od Tacna, ki je nepogrešljiv del slovenskega kajakaštva, do Tomačevega.

Sava je eden najbolj ohranjenih in najbolj raznolikih rečnih sistemov v Evropi

Nad savskimi brzicami je našo pozornost takoj pridobila Brina Sotenšek, biologinja z Zavoda za ribištvo Slovenije. “Reka Sava je eden najbolj ohranjenih in najbolj raznolikih rečnih sistemov v Evropi,” je začela naše druženje. Ko rečemo, da je rečni sistem ohranjen, to pomeni, da je bil doslej deležen manj človeških posegov in vplivov v primerjavi z drugimi evropskimi rečnimi sistemi. To velja za Savin tok v Sloveniji in vse do izlitja v Donavo kot tudi za druge reke Balkanskega polotoka. Prav vse ogrožajo megalomanski načrti gradnje hidroelektrarn. Reka Sava, kakršno lahko izkusimo predvsem v prvem delu od izvira, je redko ohranjena naravna dediščina na področju vodnih sistemov in divjih rek. 

Pomembno je opozarjati na pomen reke Save za Slovenijo, saj njeni ohranitvi grozi načrtovana gradnja verige jezov, nekaterih tudi v zavarovanih območjih. Ko je jez zgrajen, se za reko in njen ekosistem spremeni veliko reči. Človek reki nepovratno spremeni življenje. 

K razumevanju vpliva večje pregrade, kot je jez, na vodotok reke, nam je ponovno pomagala Brina Sotenšek. Za reko, kakršna je Sava, je prod zelo pomemben. Rečna prodonosnost ima številne vloge, med drugim filtrira in čisti vodo. Če to značilnost reke ustavimo ali omejimo, spremenimo njen značaj; povečamo poglabljanje dna ter kopičenje mulja, v katerem so težke kovine, in onesnaženost vode se poveča. Reki z jezovi odvzamemo naraven življenjski ritem. 

Peticijo Narave ne damo je podprlo 37.000 podpisnikov

Balkan River Defence je tudi pobudnica peticije Narave ne damo, ki jo je podpisalo 37.000 državljank in državljanov Slovenije. Podpisniki so od vladnih poslancev zahtevali, naj glasujejo proti tretjemu proti-korona zakonu, ki odpravlja mnoge naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke v projektih gradnje velikih objektov. Civilnodružbeni poziv so vladni poslanci preslišali in z glasovanjem sprejeli predlagane spremembe. 

Oglejte si film The Undamaged

Kolektiv, ki aktivno deluje na področju ohranjanja divjih voda na Balkanu, je posnel tudi večkrat nagrajen dokumentarni film The Undamaged. Film je na spletnem mestu javno dostopen.

V zapisu sem se osredotočila na preprostost civilnodružbene akcije in na informacije o tveganosti posegov v vodotok, ničesar pa nisem napisala o doživetju krajine, narave in vzdušja na akciji. Naj o tem spregovorijo slike. Porečje Save pa le obiščite. Tacen je krasno izhodišče za sprehod v senci krošenj.

 
 

 

   • Deli objavo