Kaj prinaša 57. koncertna sezona Društva prijateljev glasbe

DPG je predstavilo letošnji program. Se bo zahvaljujoč uvodnemu koncertu Simfonija Kopra povečalo število obiskovalcev koncertov klasične glasbe?


Prizor s stopnišča Glasbene šole Koper, v kateri je tudi sedež Društva prijateljev glasbe  (Foto BA)

Letošnja koncertna sezona Društva prijateljev glasbe (DPG) se je pričela z izjemno oglaševano in obiskano Simfonijo Kopra. S finančnim in organizacijskim vložkom sta se izkazali soorganizatorki MOK in Luka Koper (če zanemarimo za glasbeno doživetje nebistveni eno-gastronomski del dogodka, ki ni tema tega zapisa). Predstavnik Luke je na tiskovni konferenci celo izrazil pričakovanje, da bo tako velik glasbeni dogodek postal tradicionalen, s čimer je še podkrepil izjavo predsednice DPG, Tatjane Jercog, da gresta gospodarstvo in kultura lahko z roko v roki. V enem od poročil smo nato prebrali, da sta »Mestna občina Koper in Društvo prijateljev glasbe s simfoničnim koncertom / ... / naredila prvi, a velik glasbeno obarvan korak k dvigu kulturne ravni Kopra«. 

Pohvala občini je vsekakor na mestu. Do Društva prijateljev glasbe, ki skrbi za dvig glasbene kulture pri nas že sedeminpetdeseto leto, pa (nehote) krivična.

Koncert Simfonija Kopra (Foto Jaka Ivančič)

Društvo prijateljev glasbe namreč neprekinjeno organizira in realizira sezone koncertov klasične glasbe v Kopru in okoliških krajih že od svoje ustanovitve v letu 1963. »Z Glasbeno šolo Koper vsaki dve leti soorganizira festival Mednarodni bienale sodobne glasbe Koper, občasno pa (so)organizira tudi  glasbene seminarje, delavnice, mojstrske tečaje, debatna srečanja in raznolike umetniške večere. Glasbeni dogodki koprskih prijateljev glasbe niso namenjeni zgolj užitku in sproščanju, ampak želijo prispevati k dvigu splošne kulture ter spodbujati k razmisleku o nas in naši kulturi«, izvemo na njihovi spletni strani.

DPG vabi k vpisuPrijatelji glasbe, ki želite aktivno sodelovati pri realizaciji ali pa podpreti bogato koncertno ponudbo na visoki kakovostni ravni, ste prijazno vabljeni, da se včlanite v DPG. Člani imajo posebne ugodnosti: cenejše vstopnice za posamezne koncerte, ugodnejši nakup abonmaja, možnost udeležbe na organiziranih koncertih v drugih glasbenih ustanovah s cenejšimi vstopnicami.

Prejšnji teden so v dvorani Glasbene šole v Kopru predstavili program za to sezono. Poleg šestih koncertov abonmaja Amabile in Bienala sodobne glasbe Koper pripravljajo še pomladni otroški abonma Vivace in poletni program Mali filharmonik. Tudi v letošnji sezoni bomo poslušali domače in mednarodno uveljavljene umetnike, s posebnim poudarkom na primorskih glasbenikih.

Tatjana Jercog in Katja Panger (Foto BA)
Tatjana Jercog in Žiga Cerar sta predstavila bogat letošnji program, nato pa je Tatjana skupaj s Katjo Panger poskrbela, da srečanje ni bilo le informativni, pač pa tudi umetniški dogodek. Suvereno sta izvedli zelo zahtevno Griegovo sonato za violončelo in klavir.Violinist in dirigent Žiga Cerar in violončelistka Katja Panger (Foto BA)

Tatjana Jercog v pogovoru z urednico Radia Koper Leo Hedžet (Foto BA)

Po izjemno obiskani Simfoniji Kopra sem pričakovala na predstavitvi letošnjega programa DPG veliko gnečo, zato sem bila toliko bolj presenečena nad skoraj prazno dvorano. Vem sicer, da ne bomo kupili abonmaja le tisti, ki smo se udeležili predstavitve, pa da bodo prihajali na koncerte tudi obiskovalci brez abonmaja. Se bo vendarle izkazalo, da je Simfonija Kopra nagovorila vsaj majhen del obiskovalcev, da bodo odslej prihajali tudi na manj "ekskluzivne" koncerte klasične glasbe? 

Vabljeni na koncerte abonmaja Amabile

Spodnje slike, ki napovedujejo prihodnje koncerte, so sposojene s spletne strani Društva prijateljev glasbe. Koncerti bodo v Pokrajinskem muzeju ob četrtkih ob 20.uri, pol ure pred tem pa bodo predstavitve muzejskih kustosov.
  • Deli objavo